Agricultorii desfășoară ultimile lucrări – aratul de zăble este în plină desfășurare, iar recoltarea pe ultima sută de metri. Zăpada neașteptată din octombrie a stopat temporar unele lucrări, dar nu a cauzat daune serioase, spun specialiștii.
Potrivit informațiilor oferite de Direcția raională Agricultură și Alimentație Publică, lucrările de semănat decurg în tempou normal. Din culturile de toamnă, spre exemplu orzul a fost semănat în proporție de 100 %. Din suprafața de 13 mii ha de grâu de toamnă, au fost semănate până la acest moment 11 mii ha. La capitolul recoltare în mare parte lucrurile stau bine, dar sunt și unele rezerve. Spre exemplu din suprafața totală de 8470 ha de porumb, au fost recoltate 6500 ha , circa 2000 ha încă sunt pe câmpuri, mai informează sursa. “Circa 20% din suprafaţa totală de porumb semănat în raionul Soroca a rămas pe câmp din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile, dar pentru porumb nu e nimic grav. Mai grav este pentru merele ca au nimerit sub ninsoare. Zăpada le poate cauza pete, astfel producţia de mere ar putea fi ușor afectată la imagine și calitate” a menționat Serghei Slutu, șeful DAA.
Tot condițiile climaterice nefavorabile au cauzat restanțe și la recoltarea, astfel, dintre cele 1400 ha, până în prezent au fost recoltate 1100 ha. În cazul sfeclei de zahăr restanţele la recoltare reprezintă circa 200 ha, din 2145 ha. Aici însă procesul de recoltare depinde şi de întreprinderile d prelucrare a sfeclei, cu care producătorii agricoli au încheiate contracte de achiziționare a recolte. Ei activează în baza unui grafic.
Pe de ală parte, volumul recoltei bucură, spun specialiștii DAA. Primăvara a fot favorabilă din punct de vedere climateric, în rezultat recolta este bună. Mazărea spre exemplu a dat o roadă de până la 5-6 tone per hectar, faţă de 3,5 tone în anul precedent. Grâul 3-5 t/ ha în anul 2015, iar în acest an a atins cote de 6 tone/ha.