La 18 martie, pe timpul sovietic era marcată “Ziua eliberării oraşului Soroca de sub ocupaţia fascistă”. Ziua era cinstită de autorităţile locale chiar şi până în ultimii ani, iar cu această ocazie se organizau “activităţi cultural-educative”. Suntem siguri că în prezent se vor găsi din cei care vor depune flori la monumentul “eliberatorilor”.
Faptul că sunt cinstiţi ostaşii căzuţi în războiul din 1939-1945 este un lucru firesc, şi indiferent de armatele din care au făcut parte — română, germană sau sovietică, ei s-au jertfit îndeplinind ordinele primite de sus. Desigur că eroii trebuie pomeniţi, dar este corect să spunem (măcar acum) lucrurilor pe nume. Când a început al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 1939, oraşul Soroca, ca şi toată Basarabia, era în componenţa României. Basarabia, prin zemstvele sale, inclusiv şi cea din Soroca, urmate de Sfatul Ţării au votat unirea cu Statul Român. La 28 iunie 1940, am fost ocupaţi de sovietici, fiindu-ne impuse altă limbă, istorie şi alte valori. Peste mai bine de 1 an, la 22 iulie 1941, armatele române şi germane au trecut Prutul și au eliberat teritoriile româneşti ocupate anterior.
În fondurile Arhivei Naționale a Republicii Moldova sunt documente care descriu distrugerile făcute de trupele sovietice în retragere din judeţul Soroca. Fotocopia unui astfel de document ne-a fost pusă la dispoziţie de Maria Gogu Zinovii, istoric şi specialist principal la Arhiva Naţională. Din raportul Serviciului Special de Informaţii trimis Preşedintelui Consiliului de Miniştri şi Serviciului Central de Informaţii aflăm despre distrugerile făcute. Astfel, în oraşul Soroca de către bolşevici au fost distruse: uzina electrică, uzina de apă, Liceul Tehnic Agricol, depozitul Camerei de Agricultură, imobile de pe străzile Rădulescu Dobrogea şi Regina Maria, moara şi depozitul morii lui Mayer Baron transformată într-un morman de moloz, moara Zuckermann, cinematograful oraşului şi casa intendentului cimitirului. Totodată, au mai fost minate cazarma unui batalion din Regimentul 39 infanterie şi două poduri judeţene.
