FALS: La Mărculești au fost aduse „elicoptere militare ucrainene”

0
325

În rețeaua socială Facebook a apărut un filmuleț în care autorul relatează despre niște elicoptere militare ce ar fi fost aduse din Ucraina la aeroportul de la Mărculești. Aceste informații au fost diseminate, în particular, de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea și Alexandru Nesterovschi. Reprezentanții administrației Aeroportului Mărculești au infirmat informațiile postate de politicieni, declarând că elicopterele sunt destinate unor misiuni civile.

Alexandru Nesterovschi scrie pe pagina sa de Facebook: „La Mărculești din nou „se coace ceva”, iar cei de la Președinție s-au apucat iarăși de provocări. Astfel, pe rețelele sociale a apărut un filmuleț care a „imortalizat” procesul de transportare a TEHNICII MILITARE UCRAINENE, mai exact a două elicoptere la aeroportul Mărculești (situat în apropiere de Bălți)”.

Același video a fost postat și pe canalul de Telegram al deputatului Bogdan Țârdea, fiind însoțit de următorul comentariu: „La Mărculești a apărut tehnică militară ucraineană — elicoptere!!! Domnilor, chiar o faceți intenționat? Provocați Moscova să riposteze dur! Și ce veți spune când va veni răspunsul?”

Sursa informațiilor care ar confirma că elicopterele sunt militare nu este indicată. Din filmuleț se observă că elicopterele sunt aduse dezasamblate și înfășurate în ceva care seamănă cu pânză de cort sau peliculă.

La fel, un filmuleț cu ceea ce se pretinde a fi tehnică militară din Ucraina a postat și Victor Șelin, președintele Partidului Social-Democrat.

Nu este disponibilă nicio descriere.

În imagini nu apare însă niciun fel simbolică militară, armament ori alte detalii care ar indica că este vorba despre tehnică militară.

Jurnalistul publicației „SP” s-a adresat conducerii aeroportului de la Mărculești care a comunicat că afirmațiile făcute în filmuleț sunt false. Elicopterele nu sunt militare, mai mult, ele nu pot zbura. „Informațiile că la Mărculești ar fi fost aduse elicoptere militare sunt false. Aceste elicoptere sunt destinate în exclusivitate misiunilor civile, mai exact stingerii incendiilor. Au fost evacuate de pe teritoriul Ucrainei ca să nu fie afectate sau deteriorate. Mai mult, ele nu pot zbura din cauză lipsei certificatului de aeronavigabilitate. Din acest motiv ele au fost transportate dezasamblate și aduse cu automobilele, a relatat Nicolae Clichici, administratorul Aeroportului Mărculești.

UPDATE: 11.07.2022

Duminică, 10 iulie, pe rețelele sociale a fost publicat un alt video cu camioane care ar fi transportat elicoptere, însoțit de mesajul că „pe traseul m5, în apropierea orașului Rîșcani au fost surprinse 3 elicoptere le luptă. Doua din ele de model Mi-24 și 1 Mi-8 și erau transportate din țările europene cu destinația în Ucraina”. Ministerul Apărării a publicat pe 11 iulie un comunicat, în care dezminte că ar fi vorba de helicoptere militare:„În legătură cu informațiile și video-urile apărute în mediul online privind transportarea unor elicoptere militare ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova, Ministerul Apărării face următoarele precizări:
Elicopterele care apar în video nu sunt militare.
Rugăm cetățenii să fie vigilenți și să nu distribuie informații neverificate”.

Constantin HAIRETDINOV 


Articolul precedentTrei camere pentru monitorizarea traficului vor fi instalate pe traseul Soroca – Chișinău
Articolul următorSe așteaptă deconectări programate ale energiei electrice în Soroca, Rublenița, Căinarii Vechi, Voloave și alte localități
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.