11 000 lei pentru atac la persoană și discriminare în raport cu un jurnalist

1
149

  Postul public regional TV-Găgăuzia a fost amendat cu două amenzi în sumă de 11 000 lei pentru atac la persoană și discriminare în raport cu jurnalistul Mihail Sirkeli, dar și pentru lipsa de bună credință prin distorsionarea mesajului jurnalistului, în programul „Специальный репортаж” din 07 aprilie 2023.

Programul informativ „Специальный репортаж” s-a axat pe declarațiile jurnalistul portalului web „Nokta.md”, Mihail Sirkeli, din cadrul emisiunii „Cutia Neagră” difuzat de TV8 cu referire la competențele regiunii găgăzue în domeniul reglementării și securității spațiului informațional, precum și în cel al alegerilor.

Unul din protagoniștii programului, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dumitru Constantinov, a adus acuzații și insulte jurnalistului, inclusiv pentru că nu a luat atitudine față de ilegalitățile ce ar fi fost înfăptuite de instituțiile statului, fără a preciza despre ce anume ar fi vorba. Nici declarațiile lui Dumitru Constantinov referitor la războiul din Ucraina nu au avut un suport factologic – în opinia acestuia, principalii vinovați de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei fiind Occidentul, Franța și Germania, care nu au avut niciodată intenția de a rezolva conflictul pe cale pașnică, potrivit lui.

Programul „Специальный репортаж” a continuat cu declarațiile președintelui Centrului de Jurnalism Independent din Găgăuzia, Stepan Piron, care nu au avut tangență cu afirmațiile lui Mihail Sirkeli făcute la TV8. Piron a afirmat că jurnalistul nu este patriot, nu are educație și nu cunoaște istoria propriului popor.

Raportul de monitorizare al CA a constatat că declarațiile lui Mihail Sirkeli au avut un caracter neutru, nu au adus acuzații și nu s-au referit la necesitatea limitării competențelor regiunii, comentariile protagoniștilor distorsionând mesajul acestuia, cu o retorică bazată pe atac la persoană, incompetență profesională, lipsă de patriotism.

Programul nu a avut moderator și generic, iar expunerile intervievaților nu au fost echilibrate și nu a fost asigurată prezența unei surse alternative de informare care să permită consumatorilor de servicii media formarea unei opinii libere asupra subiectelor puse în discuție.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a remarcat că declarațiile lui Mihail Sirkeli au fost deformate și reinterpretate, fiind folosite drept pretext pentru ca să se facă referire la un spectru foarte larg de subiecte. Un alt aspect regretabil este faptul că o persoană de rangul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei face uz de falsuri de tip deepfake ce nu sunt verificate deloc de reporter. Aneta Gonța consideră că este vorba de un linșaj mediatic, în reportaj fiind prezente elemente de discriminare, ofensă, hărțuire și chiar amenințare.

Președinta CA, Liliana Vițu, a remarcat că reportajul nu s-a bazat pe o reacție, așa cum au pretins autorii, ci pe solicitări de interviu, fiind vorba de responsabilitatea editorială a postului TV-Găgăuzia de a edita materialul, conform exigențelor legislației audiovizuale.

SURSA:consiliuaudiovizual.md


Articolul precedentDuminică, 21 mai, alături de altă lume bună sorocenii vor umple Piața Marii Adunări Naționale / VIDEO
Articolul următorA turnat oțet pe anvelopele mașinii și a descoperit un truc genial. Te scapă de multe probleme
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

  1. Legislatia prevede sanctiuni mai dure față de cei care agresează/discriminează jurnaliștii în timpul serviciului. Pînă la 40 mii lei amenda. Dar s-ar putea și de majorat, ca să fie de învățătură și altor eventuali agresori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.