Volumul „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” a ajuns acasă

0
83

După lansările volumului „Cetatea Soroca — istorie, memorie și tradiții seculare” în Chişinău, dar şi peste Prut, publicaţia ajuns şi la Soroca. În sala de şedinţe a Consiliului raional Soroca au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, soroceni pentru care Soroca este mai mult decât o menţiune în buletinul de identitate, istoricul şi coordonatorul volumului Sergiu Musteaţă, cât şi autorii soroceni care şi-au prezentat studiile în această publicaţie. Astfel, Ion Berghia în articolul “Cu gândul la vremile pline de glorii…” face o incursiune în izvoarele literaturii unde este pomenită fortăreaţa, Nicolae Bulat vorbeşte despre “Cetatea Soroca — simbol și izvor de demnitate”, iar Angela Muşenco studiază “Valențele educative ale cetății Soroca”.

112-OdN-281115DSC_1361
Sergiu Musteaţă, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie a Universităţii Pedagogice “Ion Creangă”, a menţionat în discursul său că această lucrare se deosebeşte de celelalte apărute şi că de fapt aceasta se bazează pe materialele conferinței desfăşurate la Soroca pe 4-5 aprilie 2014. “S-a scris mult despre Cetatea Soroca, dar separat, sporadic şi unilateral, afirmă Sergiu Musteaţă. Noi am vrut atât prin intermediul conferinţei, cât şi prin acest volum să vorbim despre cetate, să scriem despre ea şi să aflăm mai multe despre diversitatea acesteia din momentul apariţiei, din momentul utilizării ei ca un punct strategic din această zonă a statului medieval Moldova. De aceea am numit volumul şi conferinţa „Cetatea Soroca — istorie, memorie și tradiții seculare”, pentru a evidenţia parcursul istoric şi valoarea acestui monument de arhitectură, monument istoric şi de artă militară”.

Nicolae Bulat, considerat o enciclopedie vie a Sorocii, ne-a mărturisit că a găsit şi el lucruri interesante şi necunoscute în acest volum. “Eu vorbesc în cărţile mele mai mult popular-ştiinţific despre istoria cetăţii Soroca, având la bază şi documente, desigur. Dar în baza documentelor eu încerc în volumele mele să îmbrac istoria în haină artistică, pentru ca publicul larg să perceapă mai uşor istoria cetăţii. Acest volum este unul ştiinţific cu comunicări, fapt care îmi va ajuta la publicaţia la care lucrez acum. Este un început şi sunt sigur că vor apărea multe opinii asupra celor scrise aici, atât pro cât şi contra. Aşa e şi bine, deoarece numai prin astfel de discuţii se ajunge la un adevăr curat”, afirmă Nicolae Bulat.

Şi Ion Berghia, profesor originar din satul Hristici şi stabilit la Iaşi, consideră că publicaţia este una utilă. “Această carte aduce lucruri vechi şi necunoscute ca lucruri noi. Ele sunt foarte vechi. Aici totul este ca într-o cercetare, când face cineva un doctorat şi spune că a descoperit ceva. El pur şi simplu a dat de ele, le-a găsit şi ni le spune şi nouă”, zice Ion Berghia.
În volumul „Cetatea Soroca — istorie, memorie și tradiții seculare” sunt descrise mai multe aspecte ce ţin de descoperirile arheologilor în fortăreaţa noastră, de la săpăturile din anii 1928-1930 până la cele recente. Totodată, este cercetată valoarea cetăţii ca obiectiv medieval, viaţa economică a târgului Soroca, scrierile călătorilor străini ajunşi pe la noi, dar sunt analizate şi intervenţiile şi restaurările făcute pe parcursul anilor.

Cartea poate fi găsită şi în versiune electronică pe acest site — www.upsc.academia.edu/SergiuMusteata/Books

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.