Zeci de hectare de iarbă ard în raionul Soroca, suferă flora și fauna

0
1004

20 de hectare (ha) de iarbă au ars în localitatea Hristici, iar altele patru ha în satul Rudi. Acestea sunt doar câteva dintre incendiile de vegetație produse în acest an pe teritoriul raionului Soroca, în urma cărei suferă nu doar flora, dar și fauna. În timpul incendiului, la Rudi a fost găsit un pui de iepure pârlit de flăcări.

În seara zilei de întâi aprilie, primarul satului Rudi a anunțat pe o rețea de socializare despre faptul că pe teritoriul localității a izbucnit un incendiu. Au ars cca patru ha din pășune. Incendiul a fost stins cu ajutorul voluntarilor și a tehnicii oferite de agenții economici din localitate.

“Flăcările au apărut în partea dinspre râul Nistru, era pericol să afecteze pădurea, ne-a comunicat ulterior Iurie Marian. Eu am fost anunțat la ora 20.00-20.30. Când am ajuns la fața locului, focul se răspândise pe o suprafață de cca 4 ha și ardea foarte puternic. Cu părere de rău printre cetățenii noștri bântuie așa o idee că, dacă dai foc la iarbă, atunci iarba va crește mai verde, mai frumoasă. Ei nu se gândesc la dauna reală pentru faună. Am găsit și un iepuraș pârlit în zona afectată, dar câți ar mai fi fost acolo…”, spune primarul.

În timpul incendiului, la Rudi a fost găsit un pui de iepure pârlit de flăcări. Foto: Iurie Marian

Potrivit sursei, incendiul a fost stins în aproximativ 40 de minute, cu forțele proprii, fără intervenția pompierilor, precum și alte cazuri în care localnicii reacționează prompt. Ce-i drept, istoria se repetă în fiecare an, spune edilul, deși autoritățile locale informează populația despre daunele incendiilor de vegetație.

“Nu au fost chemați pompierii, deoarece avem în teritoriu agenți economici care au tehnică și rezervoare cu apă. Ei sunt foarte receptivi și  ne vin în ajutor de câte ori este nevoie. În patru ani cred că a zecea oară avem astfel de incidente pe care le soluționăm cu forțele proprii. Mulțumesc mult agenților economici și voluntarilor pentru implicare!”, a mai menționat primarul satului Rudi.

Cauza exactă a incendiului și autorii faptei nu se cunosc. Cazul este investigat de poliție.

La data de 4 aprilie, în satul Hristici, a ars o suprafață de 20 de hectare dintr-un câmp. Solicitați la fața locului, pompierii au stins focul.

În ultima vreme incendiile de vegetație sunt tot mai frecvente, menționează Serghei Plitoc, Șef-adjunct al Direcției Situații Excepționale Soroca. Potrivit sursei, pe parcursul a 12 luni ale anului 2018, pe teritoriul raionului Soroca au avut loc 39 de intervenții la incendii de vegetație, pe când doar în primele trei luni ale anului curent, pompierii au fost solicitați de 38 de ori la astfel de incendii. Pentru comparație, în aceeași perioadă a anului 2018, nu a fost înregistrat nici măcar un singur incendiu de vegetație.

Arderea resturilor vegetale, în primul rând a miriştilor, aduce mari pagube resurselor funciare, menționează specialiștii Inspecţiei pentru Protecția Mediului. Totodată, cei care comit asemenea fapte riscă să fie amendați.

“Savanţii ecologişti au demonstrat ştiinţific  argumentat  faptul că în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil din care arde substanţa organică, sărăceşte solul în materie organică, râmele şi alte vieţuitoare din microfauna solului sunt distruse, se evaporă apa din stratul superficial al solului şi prin crăpăturile rezultate se pierde şi apa din adâncime, se distrug  microorganismele şi nevertebratele care participă activ la fertilizarea solului prin degradarea mai rapidă a resturilor organice, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.   

Legislaţia de mediu – art. 62 al Legii RM privind protecţia mediului înconjurător nr. 1515 din 16.06.1993 – interzice arderea miriştilor, iar art. 115 alin. (3) al Codului contravenţional   prevede: arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale (3000-4500 lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale (12000 – 15000 lei) aplicată persoanei juridice”, a menționat Maria Bencheci, inspector principal, Inspecţia pentru Protecția Mediului Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.