Au rămas zile numărate până la referendum, moment în care moldovenii vor trebui să decidă direcția pe care o va urma țara: un viitor alături de Uniunea Europeană, sau să ne întoarcem înapoi. Pentru a veni în sprijinul celor indeciși, noi, echipa de la Observatorul de Nord, am hotărât să vedem cum stau lucrurile în realitate și nu am mers departe, ci chiar la frații noștri de peste Prut. Am discutat cu oameni din Gura Humorului, Voroneț și Câmpulung Moldovenesc pentru a ne împărtăși ce beneficii au simțit de pe urma integrării europene.
Majoritatea celor cu care am discutat consideră că aderarea la Uniunea Europeană a fost importantă pentru ca România să depășească dificultățile economice și politice din trecut.
„Este singura direcție care ne poate aduce un viitor mai bun. Leul nostru e bun, dar euro deschide mai multe uși. Sper ca și Republica Moldova să urmeze acest drum, pentru că altă soluție nu există.”
Românii au subliniat că de când sunt parte a Uniunii Europene, au văzut o dezvoltare în infrastructură, educație și sănătate. „Spitalele noi, școlile moderne, toate acestea sunt realizări obținute cu sprijinul fondurilor europene. Dacă ne uităm înapoi, vedem că acum avem mult mai multe șanse decât înainte de aderare. De ce să ne întoarcem la vremurile când trăiam în sărăcie și izolare?”, a adăugat un sucevean de 72 de ani.
În mare parte, oamenii sunt de acord că aderarea României la Uniunea Europeană a adus beneficii importante, dar și provocări. Pentru micii producători, integrarea a fost un proces dificil. „Pentru fermierii mici, precum cei care produc lapte, este greu. Deși producem, nu avem suficiente firme care să prelucreze produsele noastre aici, iar multe din ce găsim pe piață vine din alte țări europene. ”.