Voluntarii din Soroca sar în ajutorul celor nevoiași

0
1088

Pe timp de criză autoritățile nu reușesc să facă față situației în care ne-am pomenit, iar ajutorarea celor singuratici sau nevoiași este încă o problemă nerezolvată. Astfel că un grup de soroceni s-au mobilizat pe internet și au hotărât să ajute care și cum poate persoanele social vulnerabile. Mai mulți oameni au răspuns la apelul promovat de Marin Fotescu, activist civic și membru al Coaliției Societății Civile din municipiul Soroca și au venit fiecare cu contribuția sa. Cei care doresc să ajute pot apela la Marin (062180208) care se ocupă de organizare.

“Totul a început spontan, ne zice Marin Fotescu. Un băiat a făcut o postare că este o persoană cu dificultăți financiare și ne-am gândit cum să-l ajutăm. Primul ajutor l-am primit de la Alexandr Guzun, nici nu m-am gândit că cineva ar putea să contribuie financiar, credeam că oamenii ar putea aduce producte. Dar s-au grămădit și câțiva bani. Apoi s-a alăturat la noi și Inga Bazic. Am format pe Messenger grupul “Voluntar Soroca” și acolo au fost adăugați mai mulți soroceni, inclusiv autorități, consilieri, lucrători din poliție, ca să fie la curent cu ce facem, unde ne ducem. Aș vrea să-i provoc pe mai mulți să înțeleagă că ne putem ajuta unul pe altul în această situație grea”.

Echipați cu măști de protecție și dotați cu dezinfectanți, voluntarii fac turul magazinelor și procură, din banii lor, cele necesare pentru bătrâni, nevoiași sau familiile cu mulți copii. Alții adună haine de mâna a doua pentru a le dona.

“Duminică a fost o zi foarte încărcată, nici nu mai știu pe la câți am fost. Nici nu-i mai număr. Mă sună oameni străini și mă întreabă cu ce ne pot ajuta. Unii doresc să dea bani, dar eu îi rog ca mai bine să cumpere producte, ori să scoată din beci niște borcane de salată și eu vin după ele. Bani nu vreau ca să nu se înceapă vorbe că te faci milionar pe problemele cuiva. Oamenii sunt foarte diferiți, la mulți care ajungem sunt tare mulțumiți. Sunăm din timp la cei care vom merge și-i întrebăm de ce au nevoie, unii spun de exemplu că vor ulei și zahăr, alții zic ce ai să ne aduci, aceea vom primi. M-am aprins după ce am ajutat prima persoană, m-a sunat soția sa și copiii pe urmă să-mi mulțumească” continuă Marin.

Între timp mai mulți soroceni au încercat să ajute fiecare cum poate, cineva a propus să coase măști de protecție, altcineva a pus la dispoziție lista agenților economici din Soroca, unii îi vor contacta, ș.a. Au încercat să facă alt lucru benefic, să atârne pe garduri în locuri publice sacoșe cu legume, și alte produse. Dar au hotărât să renunțe la această idee din cauza că de ajutoare au încercat să beneficieze alții decât persoanele nevoiașe. “Noi am agățat și pe gard în locurile publice unele produse, pentru cei mai nevoiași, dar cred că acest lucru nu-i binevenit. De exemplu am aflat că o parte din produsele pe care  le-am agățat duminică, le-au luat nu cei care au nevoie, dar cineva care s-a dovedit a fi mai hapsân și fără soviste” afirmă activistul civic.

Susținuți de societate, grupul ar vrea să primească și susținerea administrației publice locale. “Am fi bucuroși dacă autoritățile locale s-ar implica ca să organizeze vreo trei-patru puncte de colectare a acestor produse în diferite regiuni ale municipiului. De fapt acțiunea am pornit-o anume ca să le deschidem ochii autorităților locale și am vrea să continuie ei, fiindcă la primărie există lista persoanelor vulnerabile și ar putea ei să distribuie cele adunate. Căci noi în trei-patru nu vom reuși să facem față mult timp”.

Contactată de noi, doamna primar a municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, ne-a declarat că opt colaboratori ai primăriei au distribuit ieri și continuă astăzi pachete pentru bătrâni din partea primăriei. Beneficiar sunt persoane care nu se deplasează, cu vârsta mai mare de 75 de ani. Dar ne-a dat asigurări că va contacta și membrii acestui grup ca să afle cum i-ar putea susține.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 

Articolul precedentSANCȚIUNI pntru bisericile care au desfășurat slujbe cu enoriași
Articolul următorMajoritatea sorocenilor infectați cu Coronavirus sunt lucrători medicali
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.