Viitorul femeilor în menținerea păcii: de la angajament la rezultate

0
60

Discurs principal al secretarului (vestic) Shri Vikas Swarup la sesiunea plenară: Viitorul femeilor în menținerea păcii la Conferința internațională organizată de Vietnam privind consolidarea rolului femeilor în construirea și susținerea păcii: de la angajament la rezultate

 08 decembrie 2020

 Excelențe,

Distinși delegați

Doamnelor și domnilor

La început, permiteți-mi să profit de această ocazie pentru a transmite profunda recunoștință a delegației indiene către Republica Socialistă Vietnam pentru că m-a invitat să țin acest discurs principal pe această temă foarte importantă.

India are o lungă și distinsă istorie de servicii în menținerea păcii ONU, având cel mai mult personal. Până în prezent, peste 250.000 de indieni au slujit în 50 din cele 71 de misiuni ONU de menținere a păcii stabilite în întreaga lume începând cu 1948. În prezent, există aproximativ 5.500 de soldați și personal de poliție din India care au fost trimiși în misiunile ONU de menținere a păcii. Un total de 171 de militari indieni, mai mult decât orice alt stat membru, au plătit prețul final în timp ce serveau la Organizația Națiunilor Unite.

Excelențe,

 2020 marchează a 20-a aniversare a adoptării Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind femeile, pacea și securitatea, o rezoluție revoluționară care a recunoscut conducerea femeilor pentru a atinge pacea și securitatea internațională și contribuțiile lor la prevenirea conflictelor, menținerea păcii, soluționarea conflictelor și consolidarea păcii .

După cum știm cu toții din experiență, femeile suferă cel mai mult în orice situație de conflict. Evident, mai multe femei implicate în menținerea păcii, înseamnă un rezultat mai eficient. Femeile care se ocupă de menținerea păcii au un acces mai mare la comunități, ajută la protecția celor mai vulnerabili și inspiră alte femei să joace un rol semnificativ în procesul de pace și politic. Rapoartele de cercetare au arătat că acordurile de pace sunt cu 35% mai predispuse să dureze cel puțin 15 ani când sunt implicate femei.

Femeile care se ocupă de menținerea păcii sunt facilitatori esențiali de încredere în comunitățile locale și ajută la îmbunătățirea accesului și a sprijinului pentru femeile locale. Femeile sunt, de asemenea, mai potrivite pentru a aborda efectul disproporționat negativ pe care îl are conflictul asupra mijloacelor de trai ale femeilor și pentru a aduce noi perspective și soluții la masă, abordând în mod eficient nevoile femeilor și copiilor în contextele conflictuale și post-conflictuale.
Excelențe,

 Contribuția Indiei la angajamentul puternic și pozitiv al ONU cu țările care se confruntă sau se recuperează după conflicte prelungite prin desfășurarea unui contingent de femei în uniformă datează din 1960 când femeile din serviciile medicale ale forțelor armate indiene s-au îndreptat către ONUC sau misiunea ONU de menținere a păcii în Republica Congo pentru a ajuta la înființarea unui spital de 400 de paturi.

În 2007, India a creat istorie prin desfășurarea primei unități formate exclusiv pentru femeile din poliție (FPU) pentru menținerea păcii ONU în Liberia. Această unitate a servit în Liberia timp de un deceniu și, prin munca lor, a gestionat criminalitatea, a descurajat violența sexuală și bazată pe gen și a ajutat la reconstruirea siguranței și încrederii în rândul populației locale și a servit ca exemplu privind modului în care desfășurarea mai multor femei în uniformă poate ajuta ONU în eforturile sale de combatere a exploatării și abuzului sexual. FPU a condus la efecte pozitive profunde și de lungă durată asupra societății liberiene. În timp ce FPU se pregăteau să se retragă, președintele de atunci al Liberiei a subliniat contribuția forței la „inspirarea femeilor liberiene, conferindu-le spiritul profesionalismului și încurajându-le să se alăture operațiunilor care protejează națiunea”. Ați fi surprins să știți că în timpul mandatului, FPU a atins următoarele obiective:

*Numărul de femei care solicită aderarea la Poliția Națională Liberia (LNP) s-a triplat de la aproximativ 120 la 350 în termen de două luni de la sosirea FPU.

*Numărul de femei înscrise la academia de poliție a crescut de la patru pe clasă la 30 pe clasă în 2007 și 100 pe clasă în 2008 și 2009.

*Reprezentarea femeilor în serviciile de securitate liberiene a crescut de la 10% la 17%.

Femeile care se ocupă de menținerea păcii servesc, în mod evident, ca mentori puternici și modele de urmat pentru femei și fete în medii post-conflict în comunitatea gazdă. Ele fiind exemple de a pleda pentru propriile drepturi și de a urma cariere netradiționale.

La începutul acestui an, pe 29 mai sau Ziua Internațională a forțelor ONU de menținere a păcii, secretarul general Guterres a lăudat realizările ofițerului armatei indiene, maiorul Suman Gawani, care a fost prezentat cu titlul de Avocatul Militar al Genului ONU al anului 2019 pentru rolul său de menținător al păcii în Misiunea ONU în Sudanul de Sud (UNMISS).

Maiorul Gawani a fost principalul punct focal de contact pentru probleme de gen pentru observatorii militari din misiune. Ofițerul a încurajat participarea la patrule militare comune pentru a menține echilibrul de gen, indiferent de greutățile și condiții extreme de teren. În afară de sprijinirea inițiativelor forței UNMISS, ea a instruit și forțele guvernamentale din Sudanul de Sud cu privire la aspectele legate de violență sexuală legate de conflicte.

Excelențe,

 India a participat activ la deliberările pe probleme care se concentrează pe emanciparea femeilor și integrarea egalității de gen în diferite organisme ONU. În ultimele două decenii, cadrul normativ privind femeile, pacea și securitatea au fost consolidate considerabil. Astăzi, există o conștientizare mai mare cu privire la centralitatea participării semnificative a femeilor la eforturile de pace și securitate ale ONU, inclusiv la menținerea păcii.

În „Declarația angajamentelor comune privind operațiunile ONU de menținere a păcii” în cadrul Acțiunii pentru Menținerea Păcii (A4P), statele membre au convenit în mod colectiv să pună în aplicare agenda pentru femei, pace și securitate și prioritățile acesteia, asigurând participarea deplină, egală și semnificativă a femeilor în toate. În plus, s-au angajat să crească numărul femeilor civile și în uniforme în menținerea păcii la toate nivelurile și în poziții cheie.

India salută recent lansata „Strategie de paritate a genului uniformizat” și o consideră un angajament colectiv pentru implementarea A4P. Strategia de paritate a genului uniformizat, adoptată în 2018, a setat obiective clare pentru a realiza o participare sporită a personalului femeilor din diferite categorii. India își asumă angajamentul de a crește numărul femeilor în procesul de menținere a păcii și de a îndeplini obiectivele în acest sens în termenele specificate. Pentru a-și îndeplini angajamentele, India a trimis deja o echipă feminină în Republica Democrată Congo, ca parte a Rapidly Deployable Batalion în MONUSCO. Am promis, de asemenea, o unitate de poliție formată din femei (FPU) în cadrul sistemului de capacitate de pregătire pentru menținerea păcii.

Deși ne bucurăm de inițiativele Secretariatului ONU în direcționarea formulării cadrelor politice pentru creșterea numărului de femei de menținere a păcii, observăm că pentru a găzdui țări care nu pot îndeplini angajamentele unităților exclusiv pentru femei, cadrele politice au fost împărțite astfel încât unitățile să fie mixe. Acest lucru necesită o abordare spre revizuire și o mai mare introspecție.

Considerăm că, pentru a atinge obiectivele îmbunătățite în cadrul Strategiei de paritate uniformă a genului, ONU ar trebui să încurajeze țările care sunt dispuse sau care s-au angajat deja să contribuie cu unități formate din femei.

Excelențe,

 Nimic nu poate afecta credibilitatea ONU decât cazurile de exploatare și abuz sexual (SEA) de către angajații săi.

India susține pe deplin abordarea de toleranță zero a secretarului general al ONU în ceea ce privește exploatarea și abuzul sexual. India a fost prima țară care a contribuit la Fondul financiar al secretarului general pentru victimele exploatării și abuzului sexual și a semnat, de asemenea, pactul voluntar privind SEA cu secretarul general în 2017. Primul ministru indian s-a alăturat „Cercului de conducere” al prevenirii și răspunsului la exploatarea și abuzul sexual în operațiunile Organizației Națiunilor Unite.

India finanțează, de asemenea, un proiect al Departamentului pentru strategie de gestionare, politici și conformitate, denumit „Pipeline to Peacekeeping Command Program” (PCP). Acest proiect are ca scop dezvoltarea capacității viitorilor comandanți și manageri de a conduce prin exemplu și de a sensibiliza Standardele de conduită ale ONU în rândul personalului lor.

În concluzie, India este pregătită să se alăture, împreună cu partenerii noștri în această capmanie privind participarea semnificativă a femeilor și integrarea femeilor, considerente de pace și securitate pentru construirea unor societăți incluzive, pașnice și rezistente.

Așa cum o pasăre nu poate zbura cu o singură aripă, pacea durabilă nu poate fi realizată fără participarea activă a femeilor. Aceasta este ceea ce trebuie să urmărim cu toții pentru a trece de la angajament la rezultate.

 Mulțumesc.

Articolul precedentAlegerile parlamentare anticipate: ORI NE VOR ADUCE SCHIMBAREA, ORI „NE VOR PUNE CAPACUL”…
Articolul următorConsiliul Județean Suceava a aprobat proiectul “Tur virtual prin Cetățile Suceava și Soroca – medievale, moderne și contemporane”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.