„Veniți acum Domnilor să vedeți cum este de locuit aici!”

0
559

La mai bine de jumătate de an de la Alegerile Parlamentare, redacția „Observatorul de Nord” a venit cu inițiativa de a colecta de la soroceni mai multe întrebări pentru deputații din Parlamentul Republicii Moldova, la care vom solicita răspuns de la deputați.

Provocarea a fost acceptată de cei trei legiuitori care, deși au candidat pe liste de partid, sunt în primul rând soroceni. Așa că vă îndemnăm să ne scrieți pe pagina noastră de Facebook întrebarea pe care o aveți pentru deputații Ion Babici, Elena Bodnarenco sau Alla Pilipețcaia, iar noi vom publica răspunsurile primite de la legiuitori.

*-*

Am așa o întrebare la mult stimații aleși ai poporului. Este oare într-un proiect reparația str. Iurie Levandovschii din oraș? Cu părere de rău, în regiunea data vin unii, doar în prag de alegeri, cu promisiuni deșarte. Veniți acum Domnilor să vedeți cum este de locuit aici. Tot în regiunea Gimnaziului Dumitru Matcovschi, vis-a-vis de Biseric[ activează o spălătorie auto. Canalizarea vine în drum, la fel ca deșeurile.
Andriana Plitoc Danila

Iată și răspunurile.
Elena Bodnarenco, deputat din partea Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: Вопросы ремонта и содержания улиц и дорог населенных пунктов являются компетенцией не Парламента, а местных властей, в данном случае, муниципального совета и примарии Сорока. Дорога по улице Юрия Левандовски, действительно, находится в плохом состоянии, ее ремонт включен в перспективный план ремонта дорог, но в бюджет примарии на 2022 год финансовые средства на этот ремонт пока не заложены. Муниципальный бюджет в текущем году ещё будет корректироваться, поэтому, возможно, муниципальный совет изыщет возможность отремонтировать и эту дорогу. Это предложение было направлено мною советникам и примару мун. Сорока.  Информацию о нарушениях законодательства экономическим агентом, предоставляющим услуги мойки автомобилей, объекта,  расположенного в непосредственной близости к гимназии „Dumitru Matcovschi”, своим запросом я поручила проверить Государственную Экологическую Инспекцию. Ответ Вы получите посредством редакции газеты „Observatorul de Nord”.

Ion Babici, Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”: În privința infrastructurii rutiere din municipiul Soroca, Vă informez că acest domeniu este în responsabilitatea directă a Primăriei municipiului Soroca. Țin să Vă informez că pentru anul 2022 toate primăriile din raionul Soroca au un buget mai mare pentru infrastructura drumurilor publice locale. Este un pas mic, dar substanțial pentru a consolida autonomia autorităților publice locale. Aceasta majorare se datorează alocării de către Guvernul Republicii Moldova în cuantum de 100% din volumul total al taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I, calculate proporțional numărului populației din teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.

Cea mai avantajată primărie din raionul nostru, în urma acestor modificări, este cea a municipiului Soroca, care va avea un buget în 2022 pentru infrastructura drumurilor publice în valoare de 9204,9 mii lei, cu aproape 5 mln mai mult decât în 2021. Prin urmare, în urma consultărilor publice, care trebuie să fie organizate cu cetățenii de către Primăria municipiului Soroca, la propunerea primarului, se aprobă de către Consiliul Municipal Soroca străzile care urmează a fi supuse reparațiilor, inclusiv suma mijloacelor financiare alocate în acest sens. Aparatul Primărie este responsabil să pregătească devizele de cheltuieli, iar în baza acestora se organizează licitații pentru selectarea agenților economici, care vor fi responsabili de executarea acestor lucrări.

În concluzie, Vă recomand să veniți cu o solicitare colectivă a locuitorilor din regiunea străzii ”Iurie Levandovschii” către Primăria municipiului Soroca, inclusiv către consilierii municipali, prin care să cereți ca strada respectivă să fie luată în calcul pentru planul de reparație a infrastructurii rutiere. În baza acestei solicitări, Primăria municipiului Soroca va delega Comisia de profil să analizeze situația la fața locului și să analizeze ca oportunitate, includerea străzii în planul de reparație.

Referitor la problemele legate de canalizare, Vă informez că nu este acceptabil ca aceste lucruri pe care le menționați ca să se întâmple. Conform art. 17 lit. c) din Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 303 din 13.12.2013, este obligat să exploateze și să întrețină în stare bună instalațiile interne de apă și de canalizare aflate în gestiunea sa în conformitate cu documentele normativ-tehnice, să remedieze la timp avariile și scurgerile de apă de la rețelele proprii. În condițiile în care agentul economic, care gestionează această spălătorie auto nu-și îndeplinește obligațiile conform prevederilor legale, urmează să anunțați la 112 Inspectoratul de Poliție din Soroca, inclusiv la Inspecția Ecologică Soroca la numărul de telefon 230-23-212.

Totodată, recent a fost semnat de către Președintele Republicii Moldova, decretul prin care sa aprobat semnarea Acordului de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare, în vederea realizării Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. Datorită acestui proiect, zeci de mii de gospodării din raioanele Râșcani, Cahul și Vulcănești vor avea acces la apă de calitate. Va fi extinsă și îmbunătățită și infrastructura de ape uzate din municipiile Soroca și Comrat, unde vor fi construite stații moderne de epurare. Astfel, în baza acestui proiect, se planifică pe lângă stația de epurare, să fie fi extinsă și rețeaua de canalizare din municipiul Soroca. Din păcate, astăzi orașul Soroca nu poate asigura cetățenii în toate sectoarele sale cu servicii de canalizare, iar în aceste situații, gospodăriile conectate la rețeaua de apeduct sunt impuse să asigure colectarea apelor uzate prin sisteme individuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.