VÂRSTNICII ACASĂ: Măsuri mai drastice pentru stoparea răspândirii COVID-19 în Republica Moldova

0
169

Ieri, 23 martie noaptea, a avut loc ședința Comisiei naționale pentru Situații Excepționale, după care, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat noile măsuri care vor fi luate pentru stoparea răspândirii COVID-19 în Republica Moldova. Multe măsuri se referă la vârstnici -principalul grup de risc pentru coronavirus.

Acces interzis în Parcuri și alte locuri publice

”Din 25 martie, în municipii, orașe și centre raionale – limitarea accesului cetățenilor în locurile publice, gen: pacruri, terenuri și alte zone unde se aglomerează populația. Este o măsură dură, dar necesară pentru a asigura stoparea răspândirii acestui virus. Colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării vor sigura respectarea acestei decizii și implementarea ei în practică, începând din 25 martie.
Este necesar, la această etapă, să antrenăm și efectivul Ministerului Apărării, am discutat cu domnul președinte, care este comandant superior al forțelor armate la acest capitol. Începând cu această acțiune trebuie să antrenăm și Forțele Armate ale RM pentru menținerea ordinii și acordarea de suport MAI în implementarea acestor decizii”, a comunicat Ion Chicu.

Pensiile vor fi livrate acasă

”Am discutat cu colegii despre organizarea, pe parcurul lunii aprilie, a distribuirii la domiciliu pentru persoanele în etate a pensiilor, plăților, alocațiilor sociale, astfel încât să evităm aglomerarea vârstnicilor la oficile Poșta Moldovei, la bănci pentru ridicarea acestor plăți. Începând cu 1 aprilie le vom distribui, prin intermediul colaboratorilor Poșta Moldovei, către beneficiari”, a mai spus prim-ministrul.

Nimeni nu iese din casă fără motiv serios

”Pentru a proteja persoanele în vârstă care sunt categoria cea mai expusă la acest virus, Comisia a decis că se interzice aflarea, în mod special a persoanelor vârstnice, fără necesitate stringentă, înafara domicilului, cu excepția: deplasărilor de serviciu, pentru asistența medicală, pentru procurarea produselor alimentare, alte deplasări justificate”.

Ion Chicu a precizat că, în cazul stațiilor PECO, este interzisă activitatea legată de alimentația publică.

Alte măsuri pentru business și persoane fizice

”Am discutat despre posibilitatea eșalonării emiterii facturilor de plată pentru prestările serviciilor comunale, pentru luna aprilie. Mâine vom avea o ședință cu principalii furnizori de servicii, astfel încât să fie un grafic al emiterii facturilor, ca să evităm aglomerarea cetățenilor la ghișee.

Afară de asta, în dispoziția ședinței de astăzi au fost incluse măsurile de susținere economică agreate în cadrul discuțiilor cu asociațiile de business. Este necesar să fie aprobate prin Comisia Situații Excepționale, pentru că unele vizează termenul de 25 martie, cum ar fi amânarea pentru luna iunie a plății impozitului pe venitul persoanelor juridice, pe trimestrul I al anului 2020. Un punct important este instituirea moratoriului pentru tot tipul de controale a agenților economici până la 1 iunie 2020”, a mai comunicat șeful Guvernului.

Acestea și alte măsuri sunt incluse în Dispoziția nr. 3 din 23 martie 2020 a Comisiei Situației Excepționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.