Vanțina Mică – satul pierdut fără nici un hrămar / VIDEO

0
6660

Într-o văgăună aflată la hotarul moșiilor localităților Vanțina și Schineni se găsește satul Vanțina Mică, cunoscut din vechime și ca Hrușca. Astăzi este hram în acest sătuc, dar nu au bătut nici clopotele la biserica părăsită, ce poartă hramul sf. Dumitru, nu au trecut pe aici nici hramarii și la drept vorbind, nici nu au la cine veni de hram. Casele sunt pustii, potecile sunt împădurite și noroc de un fermier care încearcă să facă aici o afacere cu creșterea vacilor și a caprelor, altfel nu ar rămânea nici urmă de sat.

Cu toate că-i hram în sat, bărbatul zice că-i prea mult de lucru și nu-i timp de a sărbători. În plus, ce fel de hram fără gazde și hrămari? Sătucul cu vreo 12 case de cândva a dat lumii oameni înțelepți și harnici, dar s-au cam împrăștiat prin lume. Iar astăzi cele câteva căsuțe ce răsar ici colo printre arbuști, abia de mai țin piept vremii.

În tot satul sunt în total vreo 40 de suflete, doi bărbați, patru câini, 20 de vaci, 10 capre și 2 măgari – Cosmos și Mașa. Satul cu vârsta de un secol a trăit parcă o viață de om, și după tinerețe și dezvoltare, a ajuns la bătrânețe, și abia de-și mai duce zilele de azi pe mâine.


Articolul precedentO nouă schemă de escrocherie a luat amploare în Republica Moldova
Articolul următorA fost prins cum fura vin din beci, dar a fost iertat
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.