Valeriu BORDIAN: „Numărul de pacienți cu Covid-19 s-a micșorat, dar trebuie să respectăm în continuare regulile impuse de situația pandemică”

0
326

Recent, presa de la Chișinău a scris că la Spitalul raional din Ialoveni, grației situației epidemiologice, se închide Secția Covid. În acest context, am decis să aflăm de la domnul Valeriu Bordian, vice-directorul Spitalului raional Soroca, care este situația cu pandemia la Soroca. Iată răspunsul oficialului:

– În ultimul timp numărul pacienților cu COVID în raionul Soroca  s-a micșorat.  Pacienții cu COVID confirmat se internează în secția de boli contagioase, unde la ziua de astăzi (3 februarie – red.) se tratează  14 pacienți. Secția recent  a fost reparată, iar  în o parte din saloane au fost instalate blocuri sanitare. Pacienții gravi cu COVID confirmat se internează  în secția Terapie Intensivă, care a fost  boxată și pregătită pentru această categorie de pacienți, unde la moment primesc  tratament  2 pacienți.  Locuri în spital sunt destule or, la maximum  folosim celelalte  secții din  spital  pentru  internarea  și tratamentul  altor  categorii  de  pacienți.

Privitor la închiderea secțiilor de COVID  în unele raioane, cred că unii conducători  se cam grăbec să raporteze la șefii de mai sus, că au rezolvat întrebarea cu COVID-ul.  În ce privește Spitalul din Ialoveni, mulți din pacienții  lor se internează în spitalele din Chișinău,  iar numărul de pacienți  în raioanele republicii  sunt prezentate zilnic  în informația MSMPS, unde citim că pe 02.02.2021 în raionul Ialoveni sunt erau confirmați cu Covid  45 de persoane și o parte dintre ei necesită, cu siguranță, tratament în staționar.

Ce ține de protocolul clinic național, acum activăm în conformitate cu  ediția IV, emisă  la sfârșitul anului trecut, care este completată și schimbată conform situației de astăzi și unde sunt stipulate destul  de  clar criteriile de testare,  internare, externare a pacienților cu COVID-19, principiile de tratament.

Profitând de ocazie, vreau să mă adresez sorocenilor cu chemarea: păziți-vă de infectare! Păstrați distanța sociala, evitați locurile unde este aglomerație, purtați masca acolo unde nu e posibil de evitat  aglomerația,  spălați-vă mai des mâinile. Când va începe campania de vaccinare ar trebui să ne vaccinăm, în măsura posibilităților.

Consemnare, Victor Cobăsneanu


Articolul precedentÎn raionul Soroca, de la începutul anului 2021, de 18 ori a fost solicitată intervenția salvatorilor
Articolul următorCum a ales Valeriu Petrovici medicina? / VIDEO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.