Vaccinează-te împotriva știrilor false: gândește critic!

0
37

 Odată cu aprobarea mai multor vaccinuri împotriva COVID-19, pe Internet și pe rețele sociale sunt publicate tot mai multe falsuri despre vaccin și vaccinare. Miturile şi teoriile conspirației că prin vaccin se introduc cipuri sau soluții care pot cauza moartea sau diferite boli alimentează reticența populației. Experții recomandă să avem încredere în specialiști și să filtrăm informațiile distribuite de site-uri marginale prin „sita” gândirii critice.

 Cel mai recent studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19, realizat la comanda Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), arată că doar 30 la sută dintre cetățeni ar accepta să fie vaccinați, alți 70 la sută pun la îndoială siguranța imunizării. Iar fiecare a patra persoană adultă nu crede că noul coronavirus este real.

 

Creierul construiește povești, mai ales atunci când ne este teamă

Scepticismul oamenilor este legat și de ipoteza că vaccinul anti-COVID ar putea conține un cip implantat în organism, așa cum au spus adepții teoriilor conspirației, unii politicieni populiști și unii slujitori ai bisericii. Cristian Presură, fizician român stabilit în Olanda, afirmă că nu este posibil ca în vaccin să fie introdus vreun cip care să poată citi gândurile omului sau să-l controleze. „Un cip nu poate trece bariera de la sânge la creier. De fapt, după ce s-au făcut milioane de vaccinări deja în toată lumea, nimeni nu a găsit nici măcar un singur cip în serul vreunui vaccin”, spune Presură. În opinia savantului, frica de necunoscut îi face pe oameni sceptici și îi determină să creadă în aceste teorii. El le recomandă oamenilor să aibă mai multă încredere în persoane calificate și să nu creadă în tot ce se distribuie pe Internet.

Nu trebuie să credem zvonurilor, trebuie să avem încredere în știință

Ala Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică, susține că pentru  infecția noului Coronavirus nu există încă un tratament prestabilit și aprobat, iată de ce singurul instrument accesibil la moment pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinul. În opinia ei, scepticismul oamenilor este alimentat de lipsa de informație obiectivă, dar și de incapacitatea de a analiza conținutul de pe rețelele sociale: „În ultima perioadă, mesajele false și teoriile conspirației despre vaccin sau vaccinare au invadat rețelele sociale, fiind promovate în mare parte de promotorii anti-vaccin, care au profitat de pandemie ca să-și fortifice mesajele de negare a vaccinurilor. Cei care încă pot gândi critic, pot selecta ușor sursele de informare și se documentează din surse credibile. Dar o parte semnificativă din populație are surse limitate de informație și crede doar în ce li se spune la biserică sau la crâșma din sat”. Experta consideră că pentru motivarea vaccinării este foarte important să fie desfășurate campanii de informare atât în rândul tinerilor, cât și între maturi.

În spațiul virtual, trebuie să purtăm „mască digitală

Expertul Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), Nicolae Țîbrigan confirmă că rețelele sociale sunt un sol fertil pentru teoriile conspirației. „Dacă dați de vreo postare sau un video despre vaccinuri foarte populare pe social media, aveți mare grijă: ar putea fi vorba de boți (roboți online care distribuie sau comentează în regim automat pe social media). Așa cum ne protejăm în spațiul public cu mască, tot așa și în online trebuie să ne învățăm să purtăm o „mască digitală” și să păstrăm distanța față de conținutul suspicios”, spune Nicolae Țîbrigan.

Campania de vaccinare începe în februarie

În Republica Moldova campania de vaccinare anti-COVID-19 ar urma să înceapă în luna februarie, iar Planul național de imunizare prevede și o campanie de comunicare pentru creșterea acceptării și cererii de vaccinare care va dura până în decembrie 2021. Din spusele Cristinei Stratulat, consilieră în comunicare la MSMPS, specialiștii în domeniul medical pregătesc mai multe materiale informative despre imunizare.

Vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit. Primii vor fi vaccinați lucrătorii din sistemul de sănătate, în etapa a doua vor fi vaccinați adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și cu anumite comorbidități, lucrătorii din domeniul învățământului, iar apoi restul populației.

Vaccinurile au contribuit substanțial la creșterea speranței de viață la nivel global

Pe parcursul anilor, vaccinurile au ajutat la combaterea și prevenirea mai multor maladii. Potrivit Comisiei Europene, „datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate. În prezent, numărul de copii vaccinați anual în întreaga lume împotriva a diverse boli (difterie, tetanus, tuse convulsivă, tuberculoză, poliomielită, rujeolă, hepatită B etc.) este de 100 de milioane”. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele anti-microbiene (prescrise pentru infecțiile virale).

Moldoveni din diaspora: M-am vaccinat pentru că virusul e periculos și am pierdut oameni dragi și colegi

 În Republica Moldova, vaccinul împotriva COVID-19 încă nu a ajuns, însă unii oameni afirmă că nu se vor imuniza, deoarece vaccinul ar putea avea efecte adverse. Unii moldoveni din diaspora care deja s-au vaccinat le recomandă celor rămași în țară să își administreze vaccinul și să nu asculte diferiți presupuși medici sau profeți.

Veronica Shushu Vatavu, California,  SUA:

  • Am făcut primul vaccin anti-COVID-19, e vorba de vaccinul Moderna. Nu am avut reacții adverse. Consider că orice intelectual și cu o cultură sanitară trebuie să se vaccineze contra COVID-19, or, aceasta este o infecție extrem de contagioasă. Pentru a preveni și controla această molimă, este necesar ca 80-95% din populație să fie vaccinată.

Angela Catana, Dublin, Irlanda:

  • De 10 ani lucrez la un azil de bătrâni.Am muncit în prima linie cu pacienții bolnavi de COVID-19. Respectând toate normele, am avut norocul să nu iau virusul. Am primit prima doză de vaccin Pfizer-Biontech. Nu mi-a fost frică să mă vaccinez, pentru că lucrez în sistemul medical și am văzut cât de periculos este. Pentru că am pierdut oameni dragi și colegi…

Veaceslav Groza, Iași, România:

  • M-am vaccinat de două ori. Necesitatea vaccinării este evidentă: pentru a preveni răspândirea infecției și diminuarea formelor grave. Dar și pentru a scăpa de măsurile antiepidemice care deseori au fost inoportune și exagerate. Deci, pentru a recăpăta libertatea de deplasare. Pentru a ne proteja copiii. Și multe alte argumente pro. Oamenii inteligenți cred în medici.

Valina Ghenea, Kiriat Tivon, Israel:

  • M-am vaccinat de două ori. Mă simt perfect și toate cunoștințele mele care s-au vaccinat la fel se simt bine. Chiar am așteptat cu nerăbdare și sunt recunoscătoare că statul Israel a acceptat să vaccineze și muncitorii străini. Îi sfătuiesc pe toți moldovenii să nu se lase influențați de rețelele de socializare și să se vaccineze fără teamă, doar așa vom scăpa de pandemie.

 Olga Cucuruzean, Genova, Italia:

  • Muncesc la o casă de bătrâni. Am făcut prima doză chiar de ziua mea de naștere, pe 12 ianuarie curent. A fost cel mai important cadou. Aici se vorbește foarte mult de vaccin. Să ne gândim că toate pandemiile care au fost în trecut, doar cu vaccin au dispărut. Le-aș recomanda și tinerilor să se vaccineze pentru a-i proteja pe cei vârstnici

Definiție

ScepticismAtitudine de neîncredere, de îndoială față de cineva sau de ceva.

Sursa: Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX)

 

Autori: Lilia Zaharia și Mariana Jacot

Articol publicat în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice asupra populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, implementat de Asociația Presei Independente și finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.


Articolul precedentEchipa Inspectoratului raional de poliție a câștigat Cupa președintelui la volei
Articolul următorAlte 639 cazuri de infectare și 16 decese au fost confirmate astăzi. Au fost confirmate cazuri de infectare și în raionul Soroca.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.