Un bărbat de 45 de ani reținut pentru exploatare prin muncă

0
336
Centrul pentru combaterea traficului de persoane, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au reținut un bărbat de 49 de ani pentru exploatarea prin muncă în Moldova a cinci persoane din Uzbekistan, în februarie-aprilie 2022, scrie echipa.md

 Victimele sunt patru bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani și o femeie de 45 ani. Aceștia au fost recrutați prin comunicarea bănuitului cu ei pe internet, despre care a aflat de la persoane terțe din raionul Criuleni că ar fi în căutare de oferte de muncă. Atunci, acesta le-a promis oferte de muncă bine plătite, cu achitarea biletelor de călătorie cu avionul din contul întreprinderii angajatoare. Întreprinderea desfășura activitate agricolă, precum și confecționa unele produse metalurgice, iar bănuitul este unul din factorii de decizie din cadrul acesteia.

Totuși, din cele două promisiuni, a fost respectată a doua, doar în prima fază a colaborării – călătoria a fost achitată din contul angajatorului, care însă ulterior le-a cerut să muncească în contul cheltuielilor de călătorie, iar în acest scop i-a deposedat prin înșelăciune de pașapoartele de călătorie. Mai exact, acesta anterior le luase pașapoartele sub pretextul fals că ar urma să le legalizeze munca în Moldova, prin înregistrarea șederii lor la autoritățile competente. Iar atunci când aceștia au refuzat să mai muncească și au hotărât să plece, angajatorul le-a cerut a câte 4000-7000 lei de la fiecare, în funcție de volumul muncii prestate, astfel calculând-le restanța din datoria inventată.

Munca prestată de victime ținea de domeniul agricol, precum și de confecționarea unor produse metalurgice – fără echiparea lor corespunzătoare și cu încălcarea tuturor măsurilor de protecție. Cazarea le era asigurată în condiții inadecvate, în incinta întreprinderii, iar hrana o primeau în contul salariului promis.

În urma acestui tratament ilegal, în vara acestui an, un martor a sesizat Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații, care a pornit un dosar penal, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Prin urmare, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul, în automobilul bănuitului din municipiul Chișinău, cât și pe teritoriul întreprinderii din raionul Criuleni, unde au fost identificate condițiile de trai și de muncă mizerabile ale victimelor, precum și bagaje ascunse ce aparțin altor victime (cetățeni străini) la moment neidentificate. Ulterior, victimele au beneficiat de serviciile unui centru de plasament, unde le-a fost acordată asistență juridica psihologică și medicală.

Ulterior reținerii bănuitului, procurorii PCCOCS i-au prezentat învinuirea și solicită plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile. Investigațiile continuă, pentru stabilirea complicilor faptei investigate, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentCe termen de valabilitate au condimentele, de fapt. Ce se întamplă dacă le consumi expirate
Articolul următorZilele în care nu este bine să-ți speli părul. Află ce atragi astfel în viața ta
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.