Tinerii din Volovița – adepți ai schimbării!

0
522

În comuna Volovița, alături de alte 8 sate din r-ul Soroca, s-au dat start activităților din cadrul proiectelor implementate în cadrul “Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă” . Proiectul localității noastre este dedicat în mod prioritar tinerilor cu vârsta 12-30 ani și are drept scop Promovarea spiritului civic prin mobilizare și participare, incluziune și conștientizare a importanței activităților fizice pentru toți tinerii din localitate.

Acest proiect a pornit din problemele cu care se confruntă la moment tinerii din localitate și anume: lipsa activităților și a unui plan de acțiuni care ar dezvolta sectorul de tineret, lipsa infrastructurii pentru antrenamente, petrecerea timpului liber etc. O bună parte din tineri și-ar dori să practice o anumită activitate sportivă, dacă ar avea posibilitatea să o facă în sat, dar infrastructura sportivă din localitate este învechită și nu corespunde nevoilor și așteptărilor. Unicul teren comun pentru ambele sate este cel al gimnaziului din localitate, cu o suprafață de 1,6 ha, care este dotat doar cu un teren de minifotbal (spațiu insuficient pentru practicarea sportului de către toți doritorii) și zonă sportivă cu echipament uzat și învechit, care necesită a fi modernizată.

În cadrul proiectului ne propunem să sensibilizăm reprezentanții autorităților locale, instituțiilor sociale, agenților economici, populației referitor la rolul lor în realizarea acțiunilor pentru educarea şi dezvoltarea tinerilor din comună; să informăm şi educăm tinerii din comuna Volovița referitor la modul sănătos de viață, consolidarea relațiilor intrafamiliale, activism civic, liderism și incluziune socială; să mobilizăm întreaga comunitate, inclusiv APL, agenții economici la lucrări de amenajare și dotare cu echipament sportiv a unui mini teren sportiv în localitate.

Prin intermediul activităților sportive și educative din cadrul proiectului, dorim să promovăm practicarea activă a sportului de către tinerii din localitate, precum și de către membrii familiilor acestora.
La fel ne dorim ca în urma implementării acestui proiect, tinerii să devină activi și din punct de vedere social și civic: să comunice liber cu semenii și să se implice la rezolvarea problemelor comunitare, să relaționeze constructiv cu APL, iar comunitatea la rândul său să devină receptivă la problemele tinerilor, mobilizându-se ori de câte ori va fi nevoie.

Astfel, invităm toți tinerii cu vârsta 15-30 ani, vineri, 3 ianuarie, în incinta gimnaziului ”Alexandru Lupașcu”, din Volovița, la activitatea: ”Un viitor mai bun pentru tineri”, cu propuneri concrete care ar soluționa unele probleme cu care aceștia se confruntă, ar dezvolta sectorul de tineret, ar mobiliza tinerii din comunitate, unde vor fi invitați și reprezentanți APL, consilieri, agenți economici.

Proiectul are un buget de 110 mii lei, 90 mii fiind oferite drept grant de către finanțatori, iar cel puțin 20 000 urmează a fi colectate de la comunitate, de aceea, venim cu rugămintea către toți locuitorii com. Volovița, APL, agenți economici și oricare persoană pentru care viitorul tinerilor nu le este indiferent, sa contribuie în măsura posibilităților ca activitățile din cadrul proiectului să fie realizate, iar tinerii să devină o forță care ar schimba unele lucruri, aici, la noi acasă, în Volovița.

Articol pregătit de către Centrul de Jurnalism Școlar al gim. Volovița, în colaborare cu echipa comunitară.

Acest proiect este implementat în cadrul Programului de Mentorat – componenta proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

 

Articolul precedentO bătrână din raionul Soroca a fost violată: Poliția a identificat făptașul
Articolul următorConsiliul Raional Soroca organizează concursuri pentru funcțiile de șef a două din subdiviziunile sale
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.