UE // Susținerea Uniunii Europene se simte și la Edineț

0
95

Uniunea Europeană a oferit  50 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în cadrul programelor de asistență macrofinanciară. Nu este pentru prima dată când țările Uniunii Europene susțin dezvoltarea Republicii Moldova, iar pe lângă astfel de programe de ani buni UE finanțează sute de proiecte în diverse regiuni ale republicii. Și raionul Edineț, la fel ca altele din Republica Moldova, a beneficiat în ultimii ani de mai multe proiecte realizate cu suportul Uniunii Europene, de care au beneficiat comunitățile din regiune.

De exemplu, din bani europeni la Edineț a fost creat un portal de știri online, pe motiv că până atunci nu exista așa ceva. Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului “Tinerii dezvoltă presa on-line din raionul Edineț”, implementat de Asociația Obștească “Eco Protect”.

www.stirideedinet.md a devenit în scurt timp un site de știri important pentru comunitatea locală. 25 de elevi au început a scrie articole despre evenimentele și problemele din această regiune.

“În cadrul acestui proiect, inițial au fost instruiți tineri care ulterior au activat în calitate de reporteri voluntari, ne spune Andrian Rotaru, formator expert, Asociația Obștească “Eco Protect”. Tinerii au avut o sarcină amicală de a scrie și relata anumite subiecte din teritoriul unde se aflau ei. Aceștia au învățat cum se prezintă o știre, cum se relatează, importanța veridicității informației și codul etic al jurnaliștilor. Totodată, au fost și învățați despre arta fotografică, iar apoi concomitent cu instruirile a fost creat site-ul www.stirideedinet.md. Inițial acest site are un aspect așa mai simplu, ca să se vadă că este rodul muncii copiilor. În perioada 1 decembrie 2019 — iunie 2020 site-ul a înregistrat peste 15.000 de vizualizări. Până acum au fost plasate peste 600 de articole”.

Printre tinerii reporteri-voluntari este și eleva Ionela Prodan. “Din dorința mea am venit aici ca să capăt o experiență nouă și îmi place foarte mult ceea ce fac, aș vrea să continui să fac ceea ce iubesc. Ca să scriem informație bună trebuie mai mult timp, trebuie să ai și sursa, fiind încrezut că sursa este bună, să le arăți la oameni de ce și pentru ce? Mulți întreabă de ce așa, pentru ce așa și tu trebuie să le arăți. Cred că este mai important să ne cunoaștem ce e al nostru, locurile noastre frumoase, să vorbim despre problemele noastre. Peste cinci ani eu văd site-ul nostru ca cel mai popular site de știri și îl va citi nu doar Republica Moldova, ci și în mai multe țări europene.”

Știrile nu s-au limitat doar la orașul Edineț, așa că au fost publicate noutăți din diverse colțuri ale raionului. “Eu am scris articole din orașul Cupcini, știri, noutăți de la evenimente care s-au petrecut, ceva nou ce s-a construit sau deschis, zice eleva Dana Gudumac. Este interesantă această ocupație, a fost ceva nou pentru mine, prima dată mi-a plăcut mult, mai ales că trebuia să fiu participantă la orice eveniment din oraș și sper că asta o să mă ajute în viitor. Susținerea Uniunii Europene este importantă pentru tineri, deoarece oferă noi oportunități și posibilități să se încerce în noi domenii necunoscute pentru ei.”

Pe lângă faptul că tinerii implicați în proiect au avut parte de o ocupație plăcută, activitatea lor este utilă și pentru cei dornici de a afla despre noutățile din raionul Edineț. Printre cititorii site-ului este și Corina, o elevă din Cupcini. “Eu am intrat și am citit câteva știri pe acest site și sunt bucuroasă că aflu mai multe despre localitatea noastră și cred că e foarte bine asta. Existența site-urilor despre știrile locale ne ajută să aflăm mai multe despre localitatea noastră, informații care sunt mai importante pentru noi.”

Un eveniment major în cadrul acelui proiect, finalizat în vara acestui an, parte a programului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a fost organizarea expoziției-foto „Edineț — imagini inedite” cu 50 de fotografii ale patrimoniului natural, cultural și istoric al regiunii.

În prezent Asociația Obștească “Eco Protect” implementează proiectul “Un nou aspect al spațiilor verzi din raionul Edineț”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Echipa își propune revitalizarea spațiilor verzi din douăsprezece primării ale raionului Edineț. (Ion BRIGHIDIN)

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


Articolul precedent1691 persoane infectate și 20 decese – bilanțul care ne dă fiori
Articolul următorCu suportul UE, în satul Baxani în loc de toloacă va fi amenajat un parc
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.