Subvențiile pentru agricultori vor fi majorate, de la 300.000 la 400.000 lei

0
27
Uniunea Europeană a devenit principala piaţă de desfacere pentru o serie de produse agricole din Moldova
Uniunea Europeană a devenit principala piaţă de desfacere pentru o serie de produse agricole din Moldova

Guvernul a aprobat o serie de modificări cu privire la modul de repartizare a mijloacelor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Documentul prevede alocarea anuală a cel puțin 5% din valoarea totală a Fondului pentru finanțarea proiectelor mici de start-up, inițiate de tineri și femei fermieri.

Potrivit noilor reglementări, subvenția pentru producătorii asigurați de  riscuri în agricultură se majorează de la 300 la 400 de mii de lei, acesta fiind un plafon unic pentru toți agricultorii. De asemenea, va spori mărimea sprijinului financiar acordat pentru trecerea la agricultura ecologică – de la 1500 la 3000 lei pentru primul an de conversie și de la 2000 la 3500 pentru al doilea an. În premieră, și apicultorii vor fi remunerați cu cîte 300 de lei per familie de albini, în perioada de trecere la producția bio.Totodată, producătorii agricoli care vor obține certificare internațională de calitate și siguranță alimentară vor beneficia, suplimentar la subvenție,  de 50% din costul certificatului, ceea ce ar constitui maxim 15 mii de lei.

O altă modificare prevede majorarea cuantumului subvențiilor de la 40% la 50% din costul investiției eligibile, pentru fermele zootehnice destinate creșterii animalelor pentru carne. În același timp, valoarea subvenției acordată unui fermier pentru trei ani, nu va depăși 9 milioane de lei, inclusiv este prevăzută o pauză de un an după trei ani consecutivi de subvenționare. Iar fermierii care practică agricultura conservativă, pentru a beneficia de sprijin financiar din partea statului, își vor asuma angajamentul de a continua afacerea pe o perioadă de cel puțin 5 ani. Începînd cu anul viitor, după cum menționează noi.md, producătorii agricoli vor putea depune cererile de subvenționare online.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.