La 11 mai, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului raional Soroca. La şedinţa prezidată de Ion Coţaga au fost prezenţi 28 de aleşi locali. Pe ordinea de zi, consilierii aveau peste 30 de proiecte de decizie. Printre subiectele care au stârnit dezbateri în rândurile aleşilor a fost proiectul cu privire la încetarea contractului individual de muncă al directorului Spitalului raional Soroca, Mihai Mâţu. Potrivit proiectului de decizie, contractul dintre Consiliul raional Soroca şi Mihai Mâţu, semnat la 8 iunie 2012, pe un termen de cinci ani, expiră la 8 iunie curent.
Până la aprobarea ordinii de zi, consilierul Victor Ciuvaga a propus excluderea acestui subiect. „Dl Mâţu are contract de muncă pe un termen de cinci ani, nu pe perioada de cinci ani, iar perioada electivă, în care dumnealui a fost ales preşedinte de raion, trebuie să fie deplasată, până la împlinirea termenului de cinci ani”, susţine dl Ciuvaga. Propunerea nu a acumulat numărul suficient de voturi, astfel subiectul a fost examinat în şedinţă. De menţionat că în perioada iunie 2015-decembrie 2016 Mihai Mâţu a fost ales în funcţia de preşedinte al raionului Soroca.
Astfel, consilierilor li s-a propus să aprobe sfârşitul contractului; anunţarea funcţiei vacantă; informarea ministerului de resort despre vacanţă şi solicitarea organizării unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei vacante şi numirea domnului Mâţu în funcţia de director interimar al instituţiei, până la anunţarea rezultatelor concursului. Decizia a fost adoptată. Pe marginea subiectului au avut loc discuţii. „Contractul de muncă poate fi modificat”, a menţionat consilierul Ciuvaga, care a propus aleşilor să nu adopte decizia. Carolina Cebotari, specialist principal al Serviciului resurse umane în Aparatul preşedintelui raionului Soroca, a menţionat: „În timp ce dl Mâţu era preşedinte, trebuia să scrie cerere de suspendare sau prelungire a contractului de muncă la spital”. Consilierul Constantin Volniţchi a opinat: „În timp ce eşti ales în funcţie electivă contractul de muncă se suspendă”, la care doamna Cebotari a replicat, citând art. 83.3 din Codul Muncii: „Contractul individual de muncă pe durată determinată încheiat pentru perioada îndeplinirii obligaţiilor de muncă ale salariatului al cărui contract individual de muncă este suspendat sau care se află în concediul respectiv, încetează în ziua reîntoarcerii acestui salariat la lucru”. Un acord adiţional ar fi evitat această situaţie, a mai adăugat doamna Cebotari. În opinia consilierului Victor Guţu, din punct de vedere juridic, totul este corect, „funcţia va fi declarată vacantă, iar dl Mâţu poate participa la concursul pentru ocuparea funcţiei de director”. Solicitat pentru a comenta situaţia creată, Vladimir Ceban, şeful OT al Cancelariei de Stat, a menţionat: „Am consultat Secţia juridică şi Ministerul Muncii. A fost sistată perioada, expiră perioada de cinci ani, nu este nicio încălcare”. Consilierul Lilian Voleac a propus prelungirea contractului de muncă cu directorul spitalului pe şase luni, timp în care spitalul raional urmează să treacă acreditarea, însă propunerea sa nu a fost susţinută decât cu şase voturi. Nu a trecut nici amendamentul lui Volniţchi, prin care consilierul a propus ca serviciul juridic al consiliului să se adreseze în judecată, pentru a declara nul contractul cu Mihai Mâţu… Conform Regulamentului şedinţei, a fost anunţată pauza.
Amendamentul misterios
După pauză, cu un sentiment de mirare, preşedintele şedinţei a anunţat că uitase despre un amendament propus în formă scrisă de un grup din 18 consilieri încă la începutul şedinţei. Acesta prevedea propunerea de a o numi pe medicul Angela Rusnac în funcţie de director interimar al Spitalului raional Soroca. Preşedintele şedinţei a pus la vot amendamentul, deşi mai mulţi consilieri au opinat că proiectul de bază a fost deja examinat până la pauză şi subiectul este consumat. Cu toate acestea, amendamentul a fost pus la vot şi a acumulat 23 de voturi pro. Secretara Consiliului raional, Stela Zabrian, a menţionat că amendamentele trebuie anunţate până la examinarea proiectului de bază şi că astfel se încalcă procedura decizională, dar nimeni nu a ţinut cont de asta. Solicitat pentru un comentariu, Mihai Mâţu a spus că nu se expune până nu vede decizia contrasemnată.
În aceeaşi şedinţă consilierii au aprobat Programul raional de promovare a sănătăţii pentru anii 2016-2020, precum şi Programul de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi Programul de imunizări pentru aceeaşi perioadă. Au luat act despre dările de seamă a mai multor întreprinderi municipale şi au casat mijloace fixe din cadrul diferitor secţii şi servicii ale Consiliului raional.