SOROCA: Strada și oamenii – Cine a fost Mitrofan Corneț? / VIDEO

0
729

“Observatorul de Nord” reanimează o rubrică, pe care o realizam în anii 2000, în care întrebam sorocenii despre personalitățile în cinstea cărora a fost botezată strada lor. Vom merge rând pe rând pe mai multe străzi pentru a afla ce știu localnicii despre cei care le poartă numele.

Începem cu strada Mitrofan Corneț, aflată la intrarea în municipiul Soroca.

Video: Ludmila Marjinean

NOTA BENE! “În 1932 elevii liceului de băieţi, membri ai fanfarei şcolare, se reţinuseră mai mult timp: pregăteau un nou concert, care, odată cu cântecul de primăvară al păsărilor, avea să răsune în grădina publică a oraşului. Când repetiţia era în toi, Soroca era inundată de apele Nistrului și în clădirea internatului a început să pătrundă apa. Luaţi prin surprindere, copiii nu au apucat să se retragă. Pedagogul Mitrofan Corneț le-a ordonat copiilor să urce în pod. De acolo, prin ferestruica din acoperiş, i-a ridicat unul câte unul pe acoperiş. Apa ajunsese la acoperişul caselor, gheţarii loveau casele, demolându-le. Ajunşi la disperare, copiii, care mai strângeau la piept bogăţia lor — instrumentele muzicale —, au început a cânta. Deasupra oraşului inundat a răsunat melodia unui marş funebru. Oamenii şi-au îndreptat privirile spre clădirea Liceului. Cei care au avut bărci s-au îndreptat spre Liceu. Învăţătorul Mitrofan Corneț i-a ajutat pe copii să urce în luntri şi, când mai rămăsese un pas până la salvarea sa, când de acum ultimul elev era în luntre, a alunecat pe foaia de zinc şi a căzut în apă, fiind acoperit de un sloi enorm de gheaţă. Profesorul Mitrofan Cornet, învăţător la Liceul „A. D. Xenopol”, nu a mai ieşit la suprafaţă”. (SURSA: “Județul Soroca: file de istorie”, autor Nicolae Bulat). Corpul profesorului Mitrofan Corneț a fost găsit abia peste o lună, iar profesorii și elevii au ridicat pe acel loc o cruce de piatră. Numele lui nu a fost uitat totuși de soroceni, astfel că acum zece ani Grigore Zănoagă, regretatul muzician care a activat la Soroca, a format la Liceul “Petru Rareș” o fanfară a elevilor cu numele “Mitrofan Corneț”, iar o stradă îi poartă numele.


Articolul precedentAlimente pentru scăderea glicemiei
Articolul următorCând fotograful își știe meseria: 15 poze făcute exact la momentul potrivit!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.