Soroca: anul 2018 a început cu stângul…

0
137
Tableta de Vineri
Victor Cobăsneanu

Înțelepciunea populară zice: cum vei întâlni Anul Nou, așa și-l vei petrece. Nu știu cât adevăr conține această afirmație, dar după cum arată evenimentele de la începutul lunii ianuarie, foarte multă lume (și când zic aceasta nu am în vedere doar Republica Moldova în general și raionul Soroca în particular) a început anul 2018 cu stângul. De la ecranele televizoarelor și de pe paginile ziarelor ni se prezintă atâtea informații negative și atâta venin încât îți rămâne doar să-ți faci cruce și să apuci câmpii. Și când te gândești că la cumpăna dintre ani fiecare dintre noi își trasează planuri mărețe și crede cu toată sinceritatea că toate relele și durerile rămân în trecut și că în anul care a venit ne așteaptă doar lucruri frumoase.

Ca întotdeauna vioara întâi când vine vorba de rele o joacă politica. Pe plan mondial ai impresia că mai-marii lumii pur și simplu și-au ieșit din minți și nu mai știu ce să facă și ce să zică pentru a ieși în evidență, iar președinții SUA și Coreii de Nord, bunăoară, nu dau nici o ceapă digerată pe destinele acestei lumi, în care trăiesc nu doar din acei cu rânza mare, dar și oameni pentru care cuvântul „pace” înseamnă nu doar goana înarmărilor și jucatul mușchilor… Bineînțeles, nu mi-e rușine, la început de an, și cu politicienii din Republica Moldova, care rămân la fel de rigizi și imprevizibili cum au fost. Chiar dacă liderii formațiunilor politice se află într-o vacanță prelungită și n-au prea ieșit la rampă (decât prin interpuși sau prin acțiuni regretabile), iar parlamentarii doar urmează să-și ocupe locurile călduțe din legislativ pentru a ne oferi o nouă porție de spectacole de prost gust, cauza lor este mereu vie și drept argument vine greva foamei anunțată de un grup de consilieri de la Bălți.

Greoi și destul de anevoios este începutul de an nou și pentru soroceni. Or, dacă am face un sondaj cu privire la raioanele cele mai des utilizate de gura lumii la acest început de an, Soroca ar ocupa, cu siguranță, un loc de frunte. Și dacă această mediatizare excesivă ar fi cu semnul plus, am avea tot dreptul să ne bucurăm, în realitate însă… Ba primarul unei comune s-a săturat de atâta șantaj și critici nefondate și cere azil politic (probabil, astfel de lucruri se întâmplă pentru prima dată prin părțile noastre și nu doar prin părțile noastre), ba în alt sat moare în condiții neelucidate un bebeluș de patru luni, ba într-o suburbie a municipiului Soroca autoritățile se grăbesc să trâmbițeze despre redeschiderea unei școli care este frecventată de un singur elev și despre care se vorbește până și în Canada, ba aflăm cu stupefacție că raionul Soroca ocupă primul loc în Republica Moldova la consumul de heroină (!!!). Și încă nu s-a terminat luna ianuarie, dar ce va fi mai departe? Ca să nu zic că și natura ne-a bătut cu o iarnă de care nu s-a mai văzut.

Greoi și destul de anevoios este începutul de an nou și pentru soroceni. Or, dacă am face un sondaj cu privire la raioanele cele mai des utilizate de gura lumii, Soroca ar ocupa, cu siguranță, un loc de frunte. Și dacă această mediatizare excesivă ar fi cu semnul plus, am avea un motiv în plus să ne bucurăm, în realitate însă…

De altfel, multe lucruri negative (cu evidentă tentă politică, fiindcă de toate celelalte nu este absolvit nimeni) care se întâmplă au o explicație foarte simplă — anul 2018 este un an electoral și grosul evenimentelor, fie cu tentă pozitivă, fie regretabile, încă urmează să se abată asupra noastră. Odată cu apropierea toamnei (când, conform legislației, urmează să aibă loc alegerile parlamentare ordinare, dar președintele Dodon se laudă pe la toate colțurile că alegerile parlamentare înainte de termen sunt iminente), se va mări și fluxul de informații contradictorii și decizii ultrapopuliste, care va pune în dificultate eventualul electorat. Adică, pe lângă măririle inevitabile de salarii, pensii, subvenții și burse, pe lângă reparațiile pripite de drumuri și instituții publice, pe lângă suspendările pe bandă rulantă a președintelui, pe lângă cuvintele măgulitoare și macaroanele care vor atârna greu de urechile noastre, eu cu Dvs. vom fi martorii unei lupte acerbe pentru locurile din parlament, vom fi atrași, într-o formă sau alta, în această luptă nu de idei, dar în mare măsură, de interese, vom fi influențați, în măsura care depinde de fiecare dintre noi, câr de naivi sau cât de treji la minte vom fi, de o avalanșă de minciuni…

În fine, probabil începutul acestui an nu este mai breaz sau mai anapoda decât alții, dar așa este firea omenească — că creadă mereu în mai bine și să tindă spre mai mult decât are. Este posibil, nu neg acest fapt, ca în zilele care vin lucrurile să revină în albia normală și în continuare să avem parte de vorbe și acțiuni frumoase. Or, mare este Dumnezeu, cum zice părintele Mihail Milea! În această ordine de idei, luați cele spuse mai sus ca pe o opinie proprie, ca pe o frustrare personală și nu vă lăsați influențați de lamentările autorului care, ce mai la deal-la vale, încet, dar sigur, se transformă, de bună voie, dar silit de circumstanțe, dintr-un optimist incurabil într-un pesimist de pluton.

Articolul precedentPostul local de televiziune din Bălți acuză câteva portaluri că dezinformează: „În cutii erau saltele gonflabile, dar nu mâncare”
Articolul următorSoroceanul Vitalie Damașcan a semnat cu AC Torino
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.