Efimia Smirnov din Soroca a sărbătorit ziua de 8 Martie altfel decât în alți ani. În casa ei adăpostește trei femei, pe Liuda Șarco din Kiev cu fiica ei și pe încă o fată care a reușit să fugă din țara vecină. Ba și pe Nănsy, pisica familiei Șarco, care încearcă să se aclimatizeze în noua ei casă. De câteva zile trăiesc împreună în aceeași odaie, dorm tot aici și-și spun unele altora necazurile și bucuriile.
Doamna Smirnov nu a putut să fie indiferentă față de necazul ucrainenilor și, la fel ca alți zeci de soroceni, a întins o mână de ajutor refugiaților. Sorocenii ajută refugiații care și cum pot, unii donează bani sau produse, alții oferă suport la cazarea refugiaților, sunt și din cei care aduc ucrainenii de la podul de la Otaci, la Soroca. Printre aceștia sunt și soții Natalia și Mihai Ciubaciuc. Inga Bazic, a fost printre voluntarii activi de acum doi ani când Soroca intrase în carantină, la fel și acum este implicată la maxim și împreună cu alți soroceni îi ajută pe cei refugiați.
Parohia “Sfinții Martiri Brâncoveni” este implicată în aceste două săptămâni în prepararea și distribuirea hranei, repartizarea ajutoarelor primite de la creștini și susținerea familiilor care s-au adăpostit la Soroca. La Centrul social-parohial al bisericii “Sfinții Martiri Brâncoveni” au fost aduse în această săptămână mai multe colete din Italia, care vor prinde bine în special familiilor cu copii care au fugit din Ucraina.
Și alte parohii din raionul Soroca au venit în susținerea refugiaților, adăpostindu-i și hrănindu-i, de exemplu Vasilcău și Băxani. Deși se vorbește de mai demult despre deschiderea la Soroca de către autoritățile locale a unui Centru de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, deocamdată acesta lipsește, iar consilierii raionali au fost convocați abia la 9 martie pentru a decide acest lucru și a aloca bani din fondul de rezervă. Între timp sute de familii s-au adăpostit temporar în ultimele două săptămâni la hotelurile și pensiunile din Soroca.
Unii proprietari au crezut că vor fi susținuți și de către autorități într-un efort comun, dar deocamdată ajutorul se lasă așteptat. Pentru unele familii, Soroca a devenit temporar a doua casă. Damir, de exemplu, are doi anișori, iar recent s-a refugiat la noi, împreună cu buneii, mătușa, verișorii și cățelușa familiei. În situații similare s-au pomenit și alți refugiați din Ucraina.
Refugiații susțin că ceea ce se arată la televiziunile rusești este manipulare și dezinformare, iar în realitate situația este cu totul alta. Cu toate că sunt primiți de către conaționalii noștri ca pe niște rude apropiate, chiar dacă se văd pentru prima oară, refugiații își doresc cel mai mult două lucruri, să fie pace în Ucraina și ei să revină acasă.