Șomeri sau…leneși: În RM sunt peste opt mii de locuri de muncă vacante!

0
281

  Peste opt mii de locuri de muncă sunt disponibile, potrivit bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, actualizate la 17 august. Cel mai mare număr este la Chişinău, Bălţi şi Floreşti, transmite IPN.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2016 locuri de muncă sau 25% din numărul total de locuri vacante. Cele mai solicitate ocupaţii sunt cele de inspector/ ofiţer – 498 de locuri vacante, specialist în domeniul sănătăţii – 464 şi specialist în învăţământ – 257 de locuri vacante. Cele mai puţine locuri vacante revin ocupaţiei de agronom. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă raportează 6179 locuri de muncă disponibile. Cei mai căutaţi sunt lucrătorii în industria textilă şi confecţii, transport şi telecomunicaţii. Cei mai puţin căutaţi sunt lucrătorii în construcţii. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se pot adresa la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii, unde sunt informații despre locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.

Pe lângă salarii de circa 18.000 de lei, deputații primesc lunar indemnizații pentru transport, compensații pentru tratament sau câte 12.000 de lei pentru consiliere. La fel aleșii poporului primesc prime de sărbători, pentru cheltuieli de protocol, iar unii dintre ei primesc ajutor material pentru chirie. În același timp indemnizația lunară pentru creșterea și îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate constituie 640 de lei. Deputații lunar primesc 6.500 de lei pentru combustibil, iar pensionarii 70 de lei compensație pentru transport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.