Situația dramatică a romilor din Europa: circa 80 la sută dintre aceștia trăiesc în sărăcie și doar 43 la sută au un loc de muncă

0
93

  Situația romilor din UE nu este mai bună, în pofida obiectivelor de integrarea stabilite de blocul comunitar, arată un raport al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), citat de AFP. Aproximativ 80% dintre aceștia trăiesc în sărăcie și doar 43% au un loc de muncă, scrie digi24.ro

  Peste tot, ei “continuă să se confrunte cu niveluri şocante de privare, marginalizare şi discriminare”, afirmă într-un comunicat directorul Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty. Factorii politici naţionali ar trebui să depună “toate eforturile pentru a combate această situaţie intolerabilă”, a spus el.

Documentul, bazat pe aproape 8.500 de interviuri cu romi din zece ţări europene, vorbeşte despre “progresul insuficient şi mult prea lent”.

80% dintre romi trăiesc în sărăcie

Potrivit FRA, instituţie cu sediul la Viena, 80% dintre romi trăiesc încă în sărăcie, faţă de media europeană de 17%. Cifra este aceeaşi cu cea din ultimul studiu realizat pe acest subiect în 2016. Mai mult de jumătate dintre romi trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare adecvate (faţă de 61% în 2016) şi 22% nu au apă curentă (faţă de 30% în 2016).

Rata lor de angajare a fost de doar 43% în 2020, cu mult sub media europeană de 72%. Femeile rome au o speranţă de viaţă de 71 de ani, iar bărbaţii de 67 de ani, faţă de 82 şi respectiv 76 de ani pentru populaţia generală.

Cifre dramatice privind educația romilor

În ceea ce priveşte educaţia, cifrele sunt dramatice: 71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învăţământ prematur, o proporţie care în rândul tinerilor cu vârste de 18-24 de ani din UE este de doar 10%. Dintre cei care sunt şcolarizaţi, mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani merg la o şcoală segregată (52%, faţă de 44% în 2016), fenomen întâlnit în special în Slovacia şi Bulgaria.

Rezultatele sondajului arată “evoluţii pozitive în lupta împotriva hărţuirii şi a violenţei motivate de ură, dar nicio îmbunătăţire reală în ceea ce priveşte discriminarea”. “Multe ţări încă nu ating obiectivele stabilite în cadrul planului pe 10 ani al UE pentru romi”, care urmează să se încheie în 2030, avertizează FRA.

Agenţia se teme de efectele pandemiei de COVID-19 şi ale inflaţiei, “populaţiile vulnerabile şi în special comunităţile de romi” fiind “primele victime”.

Raportul se bazează pe un sondaj realizat de FRA în 2021 în rândul romilor din Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Spania, precum şi Macedonia de Nord şi Serbia, două ţări candidate la UE.

În Bulgaria şi Slovacia, datele au fost colectate de autorităţile naţionale, cu sprijinul FRA.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentTrafic de copii pentru exploatare sexuală – o femeie din Dondușeni va face pușcărie 6 ani și 8 luni
Articolul următor„BELCANTO„ și „ARIOZO” – corurile de AUR ale Sorocii
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.