Sindicaliștii din sănătate vreau ca îndemnizațiile să fie plătite  mai multor categorii de urmași a celor decedați de Covid-19

0
54

  Federația Sindicală „Sănătatea” a examinat proiectul de lege cu privire la acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat. În acest context, Federația insistă asupra unor modificări la documentul elaborat de ministerul de resort. Sindicaliștii solicită ca Articolul 1 să fie expus într-o redacție nouă, cu următorul conținut:

„Articolul 1. În sensul prezentei legi, personalul medical care participă la acțiuni medicale împotriva COVID-19, se consideră medicii, farmaciștii, personalul medical mediu și inferior, implicați în activitățile de combatere a pandemiei COVID-19”. „Această solicitare are ca scop asigurarea cu indemnizație a tuturor lucrătorilor din instituțiile medicale, implicați în lupta cu pandemia COVID-19 (de exemplu: felceri, infirmiere, șoferi de ambulanțe etc.)”, a explicat Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.

De asemenea, articolul 2, alin. (2), prima linie, sintagma „5 ani” se va substitui cu textul: „pe perioada de timp egală cu anii rămași până la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă a celui decedat, dar nu mai puțin de cinci ani”. Scopul acestei modificări este egalarea persoanelor decedate ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul COVID-19 cu cele decedate la locul de muncă în urma unui accident de muncă în condiții generale.

Articolul 3, alin. (1), se va expune în următoarea redacție: „(1) Baza de calcul a indemnizației o constituie venitul mediu lunar, realizat în ultima lună deplină lucrată”.  Această propunere are drept scop să asigure cu indemnizație toți lucrătorii medicali, indiferent de timpul lucrat în ultima funcție deținută.

Proiectul respectiv a fost elaborat și făcut public de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe pagina electronică particip.gov.md pentru a fi supus dezbaterilor publice.

Articolul precedentDărcăuți și Băxani sunt printre comunitățile câștigătoare în cadrul programului DAR 1+3
Articolul următorDacă dorești să mergi la odihnă, în Turcia
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.