Șezătoare la Ghindești: Bunicii au transmis tradiții nepoților / VIDEO

0
581

Recent, Gimnaziul “Mihai Eminescu” din orașul Ghindești a fost gazda unui eveniment deosebit, numit “Șezătoarea generațiilor”, organizat în cadrul proiectului “Bunicii – florile copilăriei mele”. Această activitate a avut ca scop întărirea legăturilor afective între generații și transmiterea înțelepciunii și valorilor culturale de la bunici la nepoți, contribuind astfel la păstrarea și revitalizarea tradițiilor noastre.

„Astăzi, am organizat în instituție o șezătoare în cadrul proiectului „Bunicii Florile Copilăriei”. Acest proiect se axează pe legătura dintre generații, iar această legătură dintre generații are drept scop valorificarea tradițiilor și cunoștințelor ce se transmit de tată în fiu. Dacă ați observat, este un proiect de suflet, emoțiile care nu pot fi descrise, emoțiile care le trăiesc participanții la acest proiect, atât copilașii, cât și bunicii care s-au implicat. Eu am fost un simplu spectator la șezătoarea de astăzi și am văzut că bunicile au întinerit, s-au îmbrăcat în straiele cele mai frumoase, care le-au scos din sofcă… Bunicile au devenit vedete, vor fi plasate pe rețelele se socializare. Împreună cu nepoții vor privi filmulețul despre familie. Este important acest dialog dintre generații prin faptul că, cu părere de rău, trăim timpurile când nu există comunicare reală între oameni, când suntem izolați de lumea reală și trăim într-o lume virtuală. Eu sper că, ziua de astăzi și activitățile care vor derula în cadrul acestui proiect să păstreze starea de bine atât a copilașilor cât și a bunicilor și sunt convinsă că anume această stare de bine v-a duce la formarea unei societăți sănătoase și echilibrate”, ne-a vorbit Tatiana Leonte, directoarea Gimnaziului „Mihai Eminescu” din orașul Ghindești, raionul Florești.

 Copilașii care au participat la această șezătoare, au venit cu câteva impresii după:
„Asta a fost prima șezătoare a mea, adică din viață. Mi-a plăcut foarte mult, am dansat și mi-a plăcut mai mult că am învățat multe lucruri noi…”

 „Mi-a plăcut foarte mult la șezătoare, dar în special mi-au plăcut explicațiile bunelului. M-am simțit ca în vremurile trecute, de parcă aș simți aceeași viață pe care au trăit și buneii și bunicile noastre…”

„Pentru mine, activitățile acestea extrașcolare sunt pe nota 10. Și dacă te-ai implicat, trebuie să faci o faptă și să ajunți. Sărbătoarea de astăzi, șezătoarea cum am numit-o noi, a fost o șezătoare a generațiilor. Și mi se umple sufletul de bucurie, când văd acești copilași frumoși, care mulți dintre ei au crescut în ochii mei și acum chiar și doamnele învățătoare au fost cândva tot eleve a școlii acestea. Sunt foarte mulțumită că am participat la așa o activitate, a generațiilor. Pe parcursul activității mele, până la pensionare, am activat în domeniul culturii și am avut foarte multe activități la care, dacă am avut posibilitate, am implicat mereu copiii mei, care și astăzi au fost participanți la această activitate, fiica, nepoții și chiar și a patra generație, strănepoții. Sunt mândră de ei, fiindcă când ești tânăr, n-ai timp să te dedici copiilor, atât timp cât te dedici nepoților. Ceea ce eu fac și în prezent. Pentru mine nepoții sunt mai scumpi decât copiii. Eu sunt ca o apărătoare a lor. Știți? Ei pentru mine sunt totul. Totul. Dacă pe copii pot să mă mai supăr, atunci pe nepoți niciodată, chiar de ei greșesc, că așa sunt copiii”, a mai adăugat Tamara Botnari, bunica care a fost implicată în această activitate.


Articolul precedentȘezătoarea din Ghindești, unește generații / VIDEO
Articolul următorVremea la Soroca: Prognoza meteo pentru vineri, 19 aprilie 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.