Schimb de experiență în gestionarea deșeurilor dintre ţările Grupului Vişegrad și Parteneriatului Estic

0
20

Vineri a avut loc conferința regională finală în cadrul proiectului “Managmentul deşeurilor în comunităţile locale: experienţă în dezvoltarea zonelor locale din ţările Grupului Vişegrad pentru ţările Parteneriatului Estic”, implementat de Organizația nonguvernamentală internațională „Ucraina-Polonia-Germania” și susținut financiar de Fondul Internaţional Vişegrad. La eveniment au participat 50 de reprezentanţi din Republica Moldova, echipa de implementare, experţi din Moldova, Ucraina și UE.

Astfel, pe parcursul implementării proiectului, reprezentanți ai 34 de comunități din regiunea Vinița, Ucraina și Republica Moldova au participat la sesiuni de instruire privind politicile de mediu, care au durat cinci zile. Ei au elaborat analiza SWOT pentru localitățile lor în ce privește situația reală în gestionarea deșeurilor.

Mai târziu câțiva membri ai comunităților din ambele țări au participat la o vizită de studiu în țările din Vișegrad, unde au luat cunoștință cu practicile de succes din domeniu. În baza experienței și a cunoștințelor dobândite, comunitățile pilot au elaborat strategii individuale pentru managementul deșeurilor în localitățile lor.

Veaceslav Burlacu, coordinatorul local al “Euroregiunii Nistru” a menționat că o experiență bogată în acest sens o au țările din UE. “M-a impresionat cum funcționează sistemul de colectare separat al deșeurilor, educația oamenilor și responsabilitatea pe care o au față de comunitatea lor, dar și corelația care există între strategiile naționale și locale, cum ar fi sistemul de colectare, depozitare, prelucrare și reciclare a deșeurilor din Polonia. Alt moment ar fi cum se asociază comunitățile locale din UE pentru a gestiona împreună deșeurile cât mai eficient”.

Printre beneficiarii proiectului din raionul Soroca au fost incluse comuna Rublenița, dar și localități din raioanele Dondușeni, Ocnița, Florești, Șoldănești, Dubăsari și Rezina.

Ulterior, experții și participanții vor rezuma rezultatele proiectului și vor prezenta strategiile de gestionare a deșeurilor elaborate și materialele metodice unificate.


Articolul precedentFALS! Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” nu se închide!
Articolul următorLa Schineni va fi inaugurat un Centru Comunitar Inclusiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.