Șase beneficiari ai internatului din Bădiceni se mută la casă nouă

0
29

Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Zdeněk Krejči a înmânat ieri cheile de la prima casă procurată pentru 6 beneficiari ai internatului psiho-neurologic din Bădiceni.

Datorită unui Memorandum de colaborare privind implementarea programului de transformare a sistemului rezidențial de îngrijire a persoanelor cu dizabilități mintale, semnat între Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Agenția Cehă pentru Dezvoltare, 24 de persoane cu dizabilități mintale vor părăsi în curând sistemul rezidențial și vor trăi în comunitate. De asemenea, ei vor primi asistență și suport în angajarea în câmpul muncii, conform unui comunicat emis de minister.

„Fiecare casă procurată de noi va putea oferi o viață decentă și un cămin familial pentru persoanele care la moment locuiesc în instituțiile rezidențiale”, a menționat domnul Zdeněk Krejči, în cadrul evenimentului de semnare a Memorandumului.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a declarat că „o societate incluzivă înseamnă o societate în care toate persoanele au drepturi egale. Prin eforturi consolidate și acțiuni comune vom reuși să asigurăm persoanelor cu dizabilități mintale un trai independent în comunitate”.

Agenția Cehă pentru Dezvoltare va oferi suport ministerului în implementarea reformei de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale. Astfel, aceștia vor contribui la implementarea planurilor de transformare a instituțiilor rezidențiale din Brânzeni, Cocieri, Bălți și Bădiceni, vor dezvolta servicii sociale de tip locuință protejată prin procurarea a patru case pentru beneficiarii acestor instituții și vor instrui personalul din aceste servicii nou create, etc.

Ion Gulca, directorul Internatului psiho-neurologic din Bădiceni ne-a comunicat că a fost procurată o casă în satul Bădiceni, unde urmează să fie efectuate lucrări de reparație. “Acestea vor dura aproximativ două luni. Începând cu anul trecut, nu primim la cazare pe nimeni”.

Anterior, în satul Zgurița a fost procurată o locuință, unde au fost adăpostite 6 persoane din internat. În aceiași localitate urmează a fi achiziționată o altă casă de locuit, pentru alte 6 persoane. “Exită posibilitatea ca în decurs de 3 ani, cu ajutorul partenerilor externi, să găsim adăpost pentru toți pacienții, iar internatul să fie închis”, a conchis Ion Gulca.

În prezent în Internatul psiho-neurologic din Bădiceni sunt internate 431 de persoane.

Menționăm că implementarea Programului se va desfășura în cadrul proiectului „Suport pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mintale în Republica Moldova” lansat în anul 2015, implementat de Organizația „People in Need” și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Articolul precedentCitește mâine în ziarul „OBSERVATORUL DE NORD”
Articolul următorVictor SĂU: “Nu am conflicte cu consiliul, pur şi simplu unele persoane au uitat pentru ce au fost alese de cetăţeni”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.