Rusia-Belarus: frate-frate, „dar…sunt mai aproape dinții decât părinții”

0
68

  Federația Rusă a fost pusă în dificultate de evenimentele din Belarus or, și președintele Putin, și diplomația de la Kremlin, în general au un discur neclar în ceea ce privește situația din țara-soră.

Pe de-o parte, ministrul de externe, Serghei Lavrov, recunoaște că scrutinul prezidențial nu a fost lipsit de încălcări, iar pe de altă parte zice că Rusia nu va privi printre degete orice implicare din exterior, în trebuirle interne ale partenerului strategic. Altfel, Kremlinul îi toarnă, probabil, plumb în picioare lui Lukașenco afirmând că „…nu este nevoie ca Rusia să ajute Belarusul militar sau în alt fel”. Bunăoară, purtătorul de cuvânt a lui Putin, Dmitri Peskov, a declarant fără echivoc că „…situaţia din Belarus este o chestiune internă, care ar trebui rezolvată de belaruşii înşişi”. Și aceasta în timp ce Lucașenko declara de curând că Rusia ar fi gata să-l ajute.

Altfel, recent un înalt demnitar european, afirma că  „Ruşii nu prea ştiu pe ce picior să danseze. Ei au ajuns la concluzia că Lukaşenko reprezintă fără îndoială un impas, dar ar fi stânjenitoare pentru ei o soluţionare a crizei în stradă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.