RETROSPECTIVA 2016 (FOTO)

0
143

Uite că a mai trecut un an. Anul Maimuţei de foc ne-a adus evenimente pe potrivă, de unele am vrea să uităm, dar nu prea-i posibil, de altele ne vom aminti cu plăcere. Deci iată care ar fi, în opinia noastră, cele mai importante evenimente din ţinutul Sorocii.

Secţia de reanimare a fost “reanimată”

La finalul anului 2015 au fost încheiate lucrările de renovare a Secţiei reanimare a Spitalului raional Soroca, care, totodată, a fost strămutată în altă parte a instituţiei medicale raionale şi acum întruneşte toate condiţiile necesare pentru o activitate optimală.

reanimare
Foto: Tatiana Mitrofan

Teatrul “Veniamin Apostol” l-a readus acasă pe Ion Druţă

În toiul sărbătorilor de iarnă a avut loc premiera şi câteva reprezentaţii ale spectacolului “La o margine de sat…”, adaptare după mai multe scrieri ale lui Ion Druţă, cum ar fi “Povara bunătăţii noastre”, “Piept la piept”, “La fete”, “Ruga Albă” şi altele. Reprezentaţia teatrală a fost regizată de Alexandru Cozub, iar actorii sunt elevi de la diverse instituţii de învăţământ din Soroca, membri ai studioului “Cortina”.

la-o-margine-de-sat
Foto: Alex Cebotari

Politica a alungat investitorii străini

Speranţa a 1500 soroceni să se angajeze în câmpul muncii s-a ruinat. Compania coreeană Yura Corporation, care cerceta posibilităţile de a deschide o uzină de asamblare a cablajelor auto în orașul Soroca, a renunţat la idee. Mai mult, compania coreeană s-a retras în Slovenia, pe motiv că situaţia politică din Republica Moldova nu este stabilă.

Fotograf: Vadim Şterbate
Fotograf: Vadim Şterbate

Bibliotecile — ale nimănui, iar bibliotecarii — fără salarii

În aşa situaţie s-au pomenit Centrul Raional de Documentare şi Informare “Mihail Sadoveanu” şi cele şase filiale din oraşul Soroca. La finele anului trecut, primăria orăşenească a solicitat să-i fie transmise mai multe instituţii cu menire socială de la Consiliul raional. Ulterior, consilierii raionali şi orăşeneşti au acceptat trecerea, doar că au scăpat din vedere un “mic” detaliu: surse financiare pentru întreţinerea instituţiilor râvnite şi pentru salarizarea angajaţilor.

Sursa: facebook.com/ Biblioteca Publică „Mihail Sadoveanu” Soroca
Sursa: Facebook.com/ Biblioteca Publică „Mihail Sadoveanu” Soroca

Consultări publice: staţia de epurare şi alte proiecte actuale

Ziarul Observatorul de Nord în parteneriat cu Primăria Soroca a desfăşurat consultaţii publice cu genericul „Sporirea transparenţei investiţiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităţii”. În cadrul şedinţei s-au discutat principalele domenii de investiţii capitale pentru anul 2016, printre care: construcţia unei staţii de epurare, reparaţia drumurilor, iluminarea stradală, managementul deşeurilor şi salubrizarea oraşului.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Vlad Arion — Mister Soroca 2016

Vlad Arion este numele tânărului care a câştigat titlul „Mister Soroca 2016”, în urma concursului de frumuseţe şi inteligenţă pentru bărbaţi. Cea de-a II-a ediţie a concursului „Mister Soroca 2016” s-a desfăşurat la 25 februarie, în sala de festivități a Palatului de Cultură din orașul Soroca.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Memorialul „Ion Jitari” a fost câştigat de echipa LT „Petru Rareş”

În Sala de sport a Liceului Teoretic „Pateru Rareş” a avut loc un turneu la volei, dedicat memoriei profesorului şi antrenorului Ion Jitari. La competiţie au participat, în postură de sportivi sau microbişti, familia Jitari — soţia, fiica, fiul şi ginerele, colegi, prieteni şi sportivi.

Foto: Ecaterina Mazniuc

Grădinița nr.2 din Racovăț și-a redeschis ușile

Grădinița „Albinuța”, instituția preșcolară de învățământ la care s-au derulat în ultimul an lucrări consistente de reabilitare și modernizare, a fost sfințită la 6 martie. Totodată, copilașii împreună cu educatoarele au pregătit o manifestare de deschidere cu genericul: „O grădiniță nouă într-un început de primăvară”. Instituția preșcolară este una din cele 24 de grădinițe din raionul Soroca care a fost renovată din grantul oferit de Guvernul României.

Foto: Carolina Andrieş

Primul tur ghidat pietonal din Soroca

Mai mulţi soroceni, dar şi turişti din Italia şi Spania s-au plimbat pe ulicioarele întortocheate ale oraşului fiind ghidaţi de Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca. Acţiunea iniţiată de COMUS Moldova prevedea ca localnicii să-şi cunoască mai bine oraşul şi să afle lucruri neştiute şi interesante despre istoria monumentelor locale.

tur
Foto: Vadim Şterbate

Cetatea Soroca – cea mai importantă destinație turistică

La 4 martie în Chișinău s-a desfășurat prima ediție a Galei Turismului Republicii Moldova, eveniment care i-a adunat pe cei mai buni reprezentanți ai acestui domeniu. Soroca și sorocenii au fost favoriții evenimentului. Cetatea Soroca a fost desemnată cea mai importantă destinație turistică din Republica Moldova, iar restaurarea fortăreței a fost nominalizată pe locul 2 la categoria cel mai bun proiect de dezvoltare a turismului autohton. Nicolae Bulat a fost desemnat ca cel mai bun ghid de turism din Republica Moldova, fiind şi pe locul 2 în categoria cei mai buni ambasadori autohtoni ai turismului.

Foto: Vadim Şterbate
Foto: Vadim Şterbate
Foto: Vadim Şterbate
Foto: Vadim Şterbate

Gabriela Rucșeneanu — Miss Soroca 2016

A fost desemnată deţinătoarea titlului „Miss Soroca 2016”, este vorba despre Gabriela Rucșeneanu, una dintre cele şapte participante înscrise în concursul din acest an. În concursul pentru prestigiosul titlu, fetele şi-au manifestat talentele şi abilităţile în mai multe probe, printre care: prezentarea, în care au vorbite despre propria persoană în cuvinte, prin filmuleţe video sau imagini foto; defileu în rochii de seară, etalând ţinut elegante şi motivându-şi alegerea; proba artistică, unele optând pentru interpretarea unui cântec, altele pentru dans ori şi-au manifestat talentul actoricesc.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Salvatorii şi pompierii au trecut la casă nouă

În ajunul Zilei profesionale a salvatorului a fost inaugurat un nou sediu pentru colaboratorii Direcţiei Situaţii Excepţionale din Soroca. Acesta este construit după ultimele cerinţe în domeniu, cu suportul Comandamentului Forţelor Armate ale SUA în Europa, Oficiului Cooperare Militară, Ambasadei SUA în Republica Moldova, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI şi autorităţile publice locale.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Festivalul de umor şi-a desemnat învingătorii

Festivalul de umor „O CETATE NU -I PE ROATE ” s-a desfăşurat pe parcursul a două zile la Soroca. În final au fost desemnaţi învingătorii concursului, epigramişti de pe ambele maluri ale Prutului: Vasile Vajoga, Ion  Todiraşcu, Emil Ianuş, Vlad Sărătilă, Florina Dinescu şi Petre Popa.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Bibliotecile în aer liber acum şi la Soroca

Două biblioteci stradale au fost amplasate în parcurile „Mihai Eminescu” şi „Grigore Vieru” din Soroca. Tinerii prezenți la eveniment s-au arătat încântați de ideea proiectului și au spus că sunt gata să participe activ la menținerea bibliotecilor.

Foto: Alina Baran
Foto: Alina Baran

Sorocenii sunt aşteptaţi în „Paradis”

La 11 aprilie 2016, a avut loc deschiderea parcului din regiunea Soroca Nouă, după ce în zonă au fost efectuate lucrări de amenajare. „Schimbarea la faţă” a parcului „Paradis” a avut loc în cadrul unui proiect finanţat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, iar 20 procente din sumă reprezintă contribuţia Primăriei Soroca.

Foto: Alina Baran
Foto: Alina Baran

Bustul Reginei Maria, dezvelit la Soroca

La 19 aprilie, a fost dezvelit bustul Reginei Maria a României în satul care-i poartă numele din raionul Soroca. Evenimentul a avut loc cu participarea Alteței Sale Regale, Principele Radu al României, iar bustul Reginei Maria, instalat iniţial în faţa primăriei locale, reprezintă un cadou din partea Familiei Regale şi este realizat de un sculptor din Oradea.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Au fost desemnaţi pedagogii anului

La Soroca a avut loc festivitatea de premiere a celor mai buni pedagogi şi educatori din raion, care au participat la etapa locală a concursului “Pedagogul Anului 2016. Astfel, cei mai buni dintre cei buni sunt: educatoarea Ana Repeşco (instituţia preşcolară nr.1), învăţătoarea Viorica Coroliuc (gimnaziul Bulboci) şi profesorii Olga Guţu, prof. de limbă engleză (liceul “Alexandr Puşkin”), Elena Dorogan, prof. de chimie (liceul “Petru Rareş”), Emil Reu, prof. de educaţie muzicală (gimnaziul Regina Maria).

pedagogul-anului-2016
Foto: Vadim Şterbate

“Cu noi este Dumnezeu” la a XX-a ediţie

Tradiţional, în a treia zi de Paşte, la Soroca are loc festivalul-concurs de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”, iar în acest an evenimentul a ajuns la cea de-a XX-a aniversare. Premiul Mare din acest an a revenit Corului „Orantis”, dirijat de Veronica Chiţan.

Foto: Vadim Şterbate
Foto: Vadim Şterbate

Cetatea a reînviat pe timp de noapte

La cetate s-a desfăşurat “Noaptea muzeelor” – eveniment cultural înmănuncheat cu dansuri, cântece, poezii, balade, doine şi legende. Curioşii din Soroca, dar şi oaspeţii veniţi de la Chişinău şi alte localităţi ale republicii, au umplut pentru o seară cele trei niveluri ale cetăţii medievale.

Foto: Vadim Şterbate
Foto: Vadim Şterbate

Andreea Andriuță – eleva anului!

Eleva LT “C. Stere” din or. Soroca Andreea Andriuţă este noua deținătoare a Premiului Mare și a titlului “Elevul anului”. Pentru prima dată în șase ani, de când Direcția de Învățământ Soroca organizează concursul, acest titlu este câștigat de un elev de clasa a VI-a. Anterior, doar elevii claselor absolvente ieșeau învingători.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Profesorul I. Postolachi — omagiat, la Cureşniţa Nouă

Câteva zeci de medici stomatologi din nordul Republicii Moldova, autorităţi publice locale, rude şi consăteni au adus un omagiu „părintelui” stomatologiei ortopedice moldoveneşti, cavalerului mai multor distincţii naţionale şi internaţionale, doctorului habilitat în medicină, profesorului Ilarion Postolachi, care s-a născut cu 80 de ani în urmă în satul Cureşniţa Nouă.

O “Dacie” nouă pentru Gimnaziul “Eva Gudumac”

Cu o zi înainte de sărbătoarea ultimului sunet, medicul Eva Gudumac, al cărei nume îl poartă gimnaziul din satul Tărărăuca Veche, a transmis un şcolii un automobil nou. Cadoul a fost procurat cu susţinerea financiară a mai multor cunoscuţi de-ai doamnei Gudumac.

dacia

Trofeul Festivalului “Fanfara Argintie” a plecat la Rezina

La 5 iunie, oraşul Soroca a fost „scăldat ” în valuri de muzică de calitate. 12 orchestre de fanfară din tot atâtea localităţi din ţară s-au adunat la Soroca în cadrul celei de-a XIV-a ediţie a Festivalului „Fanfara Argintie”.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Soroca — Mica Veneţie

Ploile torenţiale din această vară au transformat oraşul Soroca într-o mică Veneţie. Zeci de fotografii cu străzi impracticabile pentru pietoni din cauza apei au apărut pe reţelele de socializare.

Foto: Anastasia Televca
Foto: Anastasia Televca

Şoferii au „verde” pe strada Bolintineanu

A fost dată în exploatare, după reparaţie capitală, strada Bolintineanu din oraşul Soroca, pe care nu s-au efectuat lucrări de reparaţie circa 30 de ani. La reparaţia capitală a străzii Bolintineanu s-a optat pentru îmbrăcămintea rutieră ciment-beton, o variantă optimală pentru această stradă.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

La Vadul lui Vodă s-a cântat WE ARE THE CHAMPIONS PENTRU SOROCENI!

În timp ce “profesioniştii” de la “Dava” s-au înglodat rău de tot în noroiul eşalonului al treilea al fotbalului moldovenesc, amatorii jocului cu balonul rotund, ghidaţi de antrenorul Petru Ciobanu şi de preşedintele Asociaţiei raionale de fotbal Radu Ghilas, au spart gura târgului şi au adus la Soroca CUPA REPUBLICII MOLDOVA la fotbal!

Foto: Vadim Caftanat

La Şolcani a plouat cu plăcinte

La 21 septembrie în comuna Şolcani s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Festivalului-concurs Regional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare “La cuptorul cu plăcinte”. Sărbătoarea a început cu o paradă a portului popular, toţi oaspeţii au gustat din plăcinte, mămăliguţă, fripturică, sarmale şi alte bunătăţi pregătite de gospodinele şi gospodarii din Şolcani.

Foto: Vadim Şterbate

Mărul, la al şaselea Festival

Festivalul Naţional al Mărului 2016 a fost şi în acest an motiv de sărbătoare pentru agricultori, soroceni şi oaspeţii veniţi din diverse localităţi.

Foto: Tatiana Mitrofan
Foto: Tatiana Mitrofan

Încă circa 17.000 de locuitori ai raionului Soroca vor avea apă potabilă!

A demarat proiectul „Crearea condiţiilor de aprovizionare cu apă potabilă a 15 sate din raionul Soroca”, care va fi implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională pe banii Fondului de Dezvoltare Regională. În total, vor beneficia de rezultatele acestui proiect, ceea ce înseamnă că vor avea apă potabilă, circa 17.000 de locuitori din satele Ţepilova, Ocolina, Parcani, Voloave, Redi-Cereşnovăţ, Dubna, Stoicani, Soloneţ, Slobozia-Cremene, Slobozia-Vărăncău, Racovăţ, Voloviţa, Alexandru cel Bun, Vasilcău şi Ruslanovca.

Foto: Vadim Şterbate
Foto: Vadim Şterbate

Oraşul Soroca (re) devine municipiu!

În şedinţa Parlamentului din 3 noiembrie majoritatea deputaţilor au adoptat în lectură finală modificările la Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova şi la Legea privind finanțele publice locale, iar oraşul Soroca a fost inclus, alături de Cahul, Orhei, Ungheni, Hâncesti, Edineț, Ceadâr Lunga și Strășeni, în lista noilor municipii. Schimbarea a fost motivată pentru crearea condițiilor mai bune de dezvoltare socio-economică a acestor localităţi.

Foto: Vadim Şterbate
Foto: Vadim Şterbate

Consiliul raional Soroca: Mihai Mâţu a fost înlocuit cu Ghenadie Muntean

Ultima şedinţă ordinară a Consiliului raional Soroca a fost una controversată şi lungă, aceasta a început la 8 decembrie şi s-a încheiat… la 13 decembrie. Până la aprobarea ordinii de zi au mai fost propuse încă două subiecte — “cu privire la votul de neîncredere al preşedintelui raionului Soroca” şi “alegerea preşedintelui raionului Soroca”. Astfel consilierii l-au demis pe Mihai Mâţu din funcţia de preşedinte al raionului Soroca şi l-au ales pe Ghenadie Muntean.

Foto: Vadim Şterbate
Foto: Vadim Şterbate

Articolul precedentUrători mici pe la case mari
Articolul următorDesert: Sambuc din mere
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.