Relațiile diplomatice dintre Ucraina și Belarus pe muchie de cuțit – Cronica războiului din vecinătate

0
76

   Frăția dintre cele trei „țări-surori”, Rusia, Ucraina și Belarus” scârțâie din toate încheieturile: după ce Kievul a rupt relațiile diplomatice cu Federația Rusă, în urma „operațiunii speciale militare”, declanșate la 24 februarie, la un pas de ruptură sunt și relațiile diplomatice cu Belarus. Cel puțin așa crede ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, iar ultima picătură ar putea fi trecerea forțelor armate belaruse a graniței cu Ucraina. 

  *După ce s-a vorbit că în „războiul cerealelor” urmează de făcut ultimul pas, lucrurile s-au împotmolit, iar mai multă lume, inclusiv ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, nu crede în intențiile bune ale lui Vladimir Putin.

*Volodimir Zelensky taie în carne vie. Deja ex-șeful securității de la Kiev, Ivan Bakanov, demis din cauza unor operațiuni nereușite și a pierderilor în Herson, este prietenul din copilărie a președintelui ucrainean.

*Funcția de șef al securității nu a rămas mult timp fără șef – acest fotoliu a fost ocupat de Vasil Maliuk, în vârstă de 39 de ani, până în prezent prim-adjunct al șefului SBU și șeful Direcției principale de combatere a corupției și a crimei organizate din cadrul SBU.

*Războiul din Ucraina a scos la iveală o problemă care dă mari dureri de cap Uniunii Europene – dreptul de veto, care permite unui stat să blocheze decizia întregii UE. Mai mulți șefi din cadrul UE considerată că abolirea acestui drept este stringentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.