Quilling — pasiunea Marianei Ursachi-Biciuc

0
67

Din sute de benzi de hârtie colorată, cu multă muncă, răbdare şi imaginaţie, poţi crea adevărate opere de artă. Astfel de lucrări am văzut în colecţia Marianei Ursachi-Biciuc, pedagog şi bibliotecară la gimnaziul din Schineni. Arta de a rula hârtia, cum mai numesc unele surse quilling-ul, a fascinat-o pe Mariana cu mulţi ani în urmă, când a descoperit-o pe internet. Încetul cu încetul, quilling-ul a devenit un hobby, iar doamna Mariana şi-a cizelat măiestria creând sute de lucrări una mai atrăgătoare decât alta.

Quilling-ul se defineşte ca o formă de artă care implică utilizarea de benzi de hârtie care sunt rulate în forme diferite. Lipite împreună, acestea creează modele decorative. Lucrarea este înfăşurata în jurul unui ac pentru a crea o forma de bobina de bază. Lucrarea este lipita la vârf si aranjate în formă de bobine pentru a forma flori, frunze, şi diferite modele ornamentale.

De fapt, pasiunea pentru artă, pentru frumos o are dintotdeauna. Este o fire creativă. Dar dragostea pentru a modela din hârtie a căpătat-o pe când era studentă la Colegiul de Arte din Soroca. „Când m-am dus să aplic la colegiu am cunoscut-o pe doamna profesoară Nadejda Romaşcan. Ea mi-a pus creionul în mână şi m-a îndemnat să desenez ceva. Când mi-a văzut desenul a spus: „vei fi pictoriţă”, aşa m-a încurajat să mă opresc la colegiu să studiez artizanatul, specialitate nou apărută în acele timpuri. Pasiunea pentru flori tot prin doamna profesoară am căpătat-o, mai spune femeia. Dumneaei mi-a făcut cunoștință cu mama sa, era o femeie deosebită. Avea dânsa o ocupaţie — confecţiona coroane funerare. Eu o ajutam să modeleze florile pe care le utiliza în compoziție. Mi-a plăcut mult să practic asta”, îşi aminteşte eroina noastră.

Câteva lucrări ale meşteriţei din Schineni
Fotograf – Tatiana Mitrofan

Astăzi, mii de flori apar din mâinile Marianei, care rulează cu dibăcie benzile de carton colorat, făcând să apară fel şi fel de elemente mici care, împreunate, formează buchete de flori, fluturi sau altele. Rezultatul final îţi fură privirile şi îţi pun la încercare imaginaţia.
„La început am descoperit un site specializat, unde am văzut astfel de lucrări. M-au impresionat foarte mult. Mi-am procurat hârtie şi am început să învăţ tehnica, acum e mai uşor, aceste benzi de hârtie se vând, eu însă le tăiam cu foarfecele. Îmi place acest meşteşug pentru că mă ajută să mă liniştesc, iubesc munca migăloasă şi e interesant pentru faptul că niciodată nu ştiu cum va arăta lucrarea la final. Nu urmez neapărat schema iniţială”, spune meşteriţa, care nu se limitează doar la cele învăţate de pe internet, dar mai şi experimentează, introducând ceva nou, după bunul plac. „Îmi place foarte mult luciul şi uneori îl folosesc pentru a decora unele elemente ale lucrărilor. Totodată mai aplic şi confeti, adică hârtie mărunţită”.

Mariana împărtăşind pasiunea sa elevelor din gimnaziu
Autor imagine – Tatiana Mitrofan

Oricine poate învăţa această frumoasă artă, mai cu seamă că nu necesită investiţii mari. „Pentru a realiza o lucrare avem nevoie de carton colorat, spre deosebire de hârtia colorată, el nu-şi pierde forma când îl ungem cu clei, foarfece, carton pentru bază, clei. Nu este un hobby costisitor, un set de carton costă circa 30 de lei, dar din acest set putem crea foarte multe lucrări”, ne convinge Mariana.

În prezent, Quilling-ul este folosit şi pentru a decora diverse obiecte precum invitații de nunta, felicitări, pagini de album, cutii, dar si pentru diverse tablouri si alte obiecte.

Din 2006, când a descoperit quilling-ul, schineneanca a realizat sute de lucrări. După ce le admiră cu familia, le duce la expoziţii, apoi le dăruieşte apropiaţilor. Lucrările sale au impresionat nu doar rudele şi colegii de serviciu sau sorocenii, dar şi colegii din România. „În cadrul proiectului „Cultură fără frontieră” am efectuat cu elevii o vizită de răspuns în România. Am luat cu mine şi o parte din lucrări. La început gazdele se uitau lung la lucrările mele, nu înţelegeau tehnica. Părea pe atunci, în 2006, ceva nou pentru ei, dar le-au plăcut, multe lucrări au şi rămas acolo. Acum sunt şi site-uri în română despre quilling, la început găseam informaţie doar în limba rusă pe internet”, remarcă femeia.

 Alături de fiica Ionela, pasionată şi ia de acest meşteşug, dar şi de tehnica Origami
Alături de fiica Ionela, pasionată şi ia de acest meşteşug, dar şi de tehnica Origami

Este mândră de faptul că a putut trezi interesul pentru pasiunea sa şi altora. Fiica Ionela, dar şi mulţi elevi au îndrăgit frumosul meşteşug. „Anul trecut am avut un cerc, o oră extracurs, la care participau 14 fete şi un băiat, un an l-am dedicat împreună cu ei practicând quilling-ul”.

Elevele Marianei Ursachi-Biciuc, pasionate şi ele de quilling
Elevele Marianei Ursachi-Biciuc, pasionate şi ele de quilling

 

De obicei lucrările sunt de format A4, dar la rugămintea unei cunoştinţe meşteriţa a realizat o lucrare format A2, un păun care a cules multe laude. Cele mai multe dintre lucrările Marianei se află în biblioteca şcolii din localitate, unde servesc drept inspiraţie pentru cei care vor să studieze tehnica.

*HOBBY – Pasiune, ocupaţie de suflet a cuiva în afara profesiunii, practicată în timpul liber
*PARTICIPAŢI în rubrica noastră, dacă aveţi o pasiune deosebită sau încurajaţi prietenii dvs. careau o acupaţie de suflet să o împărtăşească.
Contacte la tel. 0230 84-2-97


Articolul precedentDin nou vandalism la cimitirul evreiesc din Soroca
Articolul următorZiua Drapelului de Stat la Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.