Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a semnat un decret privind introducerea legii marțiale în teritoriile anexate ale Ucrainei – autoproclamatele RPD și LPR și părțile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, scrie replicamedia.md
Vorbind printr-un link video la o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, el a explicat că legea marțială era în vigoare în aceste teritorii chiar înainte ca ele „să se alăture Rusiei”.
„Acum trebuie să oficializăm acest regim deja în cadrul legislației ruse. Prin urmare, am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru subiecte ale Federației Ruse ”, a spus Putin.
Astăzi, decretul va fi transmis spre aprobare Consiliului Federației. Președintele rus a mai anunțat că șefilor regiunilor ruse li se vor acorda puteri suplimentare pentru a asigura siguranța cetățenilor și a infrastructurii.
Potrivit decretului publicat pe site-ul Kremlinului, în regiunile anexate va fi creată o „apărare teritorială”, va fi introdus un „nivel mediu de răspuns” în alte opt regiuni, un „nivel de alertă ridicat” și un „nivel de pregătire de bază”.
Putin a mai instruit guvernul Federației Ruse să pregătească un proiect de decret privind înființarea unui consiliu coordonator în subordinea Cabinetului de Miniștri pentru „a asigura nevoile apărute în cursul unei operațiuni militare speciale”. Printr-un ordin separat, Putin a stabilit plata minimă garantată de 195.000 de ruble pe lună pentru cetățenii mobilizați.
Vladimir Putin a semnat în septembrie două documente prin care recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie, dar fără a fi menționate granițele acestora.
Anunțând așa-numitele referendumuri din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, Vladimir Putin a amenințat că va răspunde cu arme nucleare dacă securitatea națională a Rusiei este amenințată.
Referendumurile, organizate în grabă de autoritățile de ocupație și considerate nelegitime de către Ucraina și comunitatea internațională, au avut loc în patru regiuni ucrainene controlate în mare parte de forțele ruse începând din 23 septembrie și au durat până la 27 septembrie.
Occidentul acuză Rusia de confiscarea unor porțiuni întregi de teritoriu, la fel cum a făcut în 2014 cu peninsula Crimeea și avertizează că anexarea ilegală a acestor teritorii ucrainene este o încălcare a dreptului internațional care intensifică semnificativ războiul. Totodată, Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei de după destrămarea Uniunii Sovietice, a anunțat că nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma pretinselor referendumuri.
Anterior, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, pentru că, spune el, „aderarea la Rusia constituie constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja”.
Prin încorporarea celor patru zone ale Ucrainei în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară după cum este necesar pentru a-și apăra teritoriul. Putin a declarat anterior că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispunem” pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare.
OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea forță legală, deoarece nu sunt conforme cu legea ucrainei sau standardele internaționale și zonele nu sunt sigure. Nu există observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, a declarat, în ziua în care au demarat așa numitele „referendumuri”, că orice încercare a Ucrainei de a recuceri Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație rusească va fi considerată de Federația Rusă drept un atac asupra teritoriului său, în cazul în care rezultatul referendumurilor ilegale vor fi în favoarea aderării lor la Rusia.