PRIMARI, PĂZEA! Năluca „haiduciei” bântuie și pe la Soroca

0
334

Tableta de vineri

Două – aș vrea să le zic evenimente, dar nu cred că merită acest calificativ – matrapazlâcuri mi-au captat atenția săptămâna care a trecut. Or, până când clasa politică de la Chișinău și autoritățile sunt la etapa identificării unor căi legitime de instaurare a unui guvern (pentru o zi-două) și de dizolvare a actualului legislativ (pentru totdeauna), fiecare își caută „alinare” și „ocupație” pe unde mai poate și cum poate. Bine măcar că oamenii din jur, individual sau în grup, au grijă să nu ne plictisim și să avem motive de a ne da cu părerea.

Așadar, în primul rând, am fost profund indignat, ca să nu zic șocat și supărat, de ceea ce s-a întâmplat de curând în biroul primarului comunei Rublenița. Sunt convins că mulți dintre Dumneavoastră știți despre ce este vorba, dar pentru acei care nu știu o să expun, pe scurt, scenariul zămislit nu știu de cine și nu știu unde, dar pus „în scenă” tocmai la Rublenița. Zic „tocmai”, fiindcă eroina principală (nu o să-i dau numele și în general nu o să dau nume, fiindcă asta contează mai puțin) nu este de prin părțile noastre, dar a venit pe la noi „să facă nițică ordine”. Nu știu dacă primarul de la Rublenița a devenit victimă întâmplătoare a acestui spectacol grotesc, dar ținând cont de faptul că doamna cu pricina nu a venit singură, ci însoțită de un „camarad de luptă pentru dreptate”, vorbitor exclusiv de limbă rusă și, cel mai interesant, dar și secondată de un grup de cetățeni supărați din satul cu pricina, se vedea de la o poștă că „a tunat și i-a adunat”. În fine, ca să trec la subiect — doamna a venit naiba știe de unde (despre acest lucru vorbește și faptul că activista nici nu cunoștea măcar cum se numește satul) să le facă dreptate lui X, Y și Z, fiindcă, vedeți Dumneavoastră, mai prin părțile locului nu s-au găsit persoane demne și competente de a apăra cinstea și onoarea cuiva sau de a-și arăta mușchii în confruntarea cu primarul. Or, mai mult de o oră edilul satului nu a fost scos din etichetări gen „tâlhar și mafiot” (de parcă la Rublenița venise un judecător de la CEDO, dar nu o „revoluționară” de tipul NKVD-ului de tristă pomină), a fost pus la zid fără a i se da măcar dreptul la replică — dacă acesta încerca să zică ceva mai tare (era omul cu mască la gură) i se replica că urlă, iar dacă vorbea mai încet i se reproșa că miorlăie sub nas. Execuție în direct, ce mai! Ca pe vremurile staliniste! Și doar intervenția polițistului a mai potolit dârzenia celor veniți după dreptate.

De altfel, vreau să fiu înțeles corect: primarul de la Rublenița, care nu a căzut în funcție din cer, dar a fost ales de oamenii din comună, nu-mi este nici frate, nici cumătru, nici consătean și nici măcar prieten de pahar. Este și el un om ca alți oameni, cu bune și cu rele, probabil, dar ca și alți oameni nu merită să fie tratat într-o astfel de manieră „haiducească”. Zic aceasta pentru că am văzut și reacțiile utilizatorilor Facebook-ului, majoritatea absolută a cărora erau în extaz de ceea ce se întâmpla și prin încurajările lor (bravo, doamnă; — arde-l; — așa-i trebuie, banditului…) turnau apă la moara celei care a discreditat până la refuz… dreptul cetățeanului de a participa la procesul decizional. Dacă acesta a fost scopul regizorilor – de a discredita lamentabil o intenție bună, atunci „bravo, domnilor și doamnelor!” și… păzea, domnilor primari!!!
Altceva ce m-a făcut să-mi fac cruce și să mă mai conving încă o dată că nu pricep nici o ceapă degerată în ceea ce privește politica moldovenească au fost metamorfozele care au avut loc pe scena politică de la Soroca. În doar câteva zile, situația dintr-un partid de la noi (sau, poate din două, căci nu mai știu ce să zic) s-a schimbat aproape caleidoscopic, ca într-un final totul să se termine cu bine pentru partid(e) și susținătorii săi(lor) și cu un fiasco pentru acei care credeau că din alianța majoritară din Consiliul raional se va alege praful și pulberea. Or, în doar câteva zile, cele două formațiuni au parcurs calea de la ură și dușmănie până înapoi, la înțelegere și prietenie. Asta înțeleg eu alianță! Ce-i drept, și de data aceasta au existat ceva pierderi, dar cine poate garanta cum va acționa în cutare situație X sau Y? Nu toată lumea este făcută din același beton și din același aluat…

Și încă ceva. Revenind la aceea cu ce am început, pe mine mă miră faptul că așa chestii serioase cum ar fi dizolvarea parlamentului și instaurarea unui nou guvern se discută la mișto și se acționează în maniera unor elevi care caută motive pentru a-și justifica năzdrăvăniile. Numai nu luați această părere în serios, fiindcă este una proprie și chiar nu merită atenție.

Articolul precedentVirusul ucide nu doar fizic, dar și moral. 400 cazuri de suicid în anul 2020.
Articolul următorBărbatul violent este un bărbat fricos
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.