Ploaie de meteoriți în acest weekend: nu ratați Orionidele care pot aduce până la 20 de stele căzătoare pe oră

0
119

Un nor de praf din coada cometei Halley, cunoscut romantic sub numele de „ploaie de stele”, va fi vizibil în acest weekend. În noaptea dintre 20 și 21 octombrie, ploaia de meteori Orionide va atinge maximul de activitate, fiind unul dintre cele mai cunoscute și spectaculoase evenimente astronomice. Pe cerul nostru, acest fenomen va arăta ca un adevărat zbor de stele. Astronomii promit până la 20 meteori pe oră, iar „zborurile de stele” pot fi observate timp de câteva zile.

Ce sunt Orionidele

Orionidele sunt o ploaie de meteori, care provine din coada celebrei comete periodice Halley. Această cometă revine în apropierea Soarelui o dată la 75-76 de ani, lăsând în urma sa pe orbită particule de praf cometar. Planeta noastră traversează această orbită de două ori pe an, iar particulele se ciocnesc cu atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 66 de kilometri pe secundă. Când cad și se ard, acestea se transformă în meteori, pe care îi vedem pe cerul nopții: în primăvară, ploaia de meteori se numește Aquaridele din mai, iar în toamnă — Orionidele. În mai, la observarea zborului de stele, pare că meteori „ies” din zona constelației Vărsătorului, iar în octombrie — din constelația Orion.

Orionidele sunt meteori relativ rapizi, iar urmele lor pe cerul întunecat sunt luminoase și de obicei albe, deși pot fi întâlnite și nuanțe galbene, portocalii, roșiatice și chiar albastru-verzui.

Deși pentru locuitorii Pământului „zborul de stele” de toamnă începe în primele zile ale lunii octombrie, activitatea crește spre mijlocul lunii (16 octombrie), iar maximul apare de obicei în ultimele zile ale lunii octombrie. În 2024, aceasta va fi noaptea de duminică spre luni, pe 21 octombrie.

Zeci de fulgere pot fi observate pe parcursul câtorva nopți, atât timp cât Orionidele își mențin activitatea.

În regiunile cu latitudini medii, cel mai bine este să începeți observațiile după miezul nopții — în acest interval și până la răsărit, constelația Orion se află la o altitudine suficient de mare. Radiantul — punctul din care „ies” meteori — este situat puțin mai sus și la stânga celei mai strălucitoare stele a lui Orion, Betelgeuse.

Desigur, zborurile de stele vor fi bine vizibile în condiții de cer senin. De asemenea, specialiștii subliniază că Luna va fi în fază de descreștere în aceste zile, astfel că lumina ei nu va deranja prea mult observațiile. Pentru un efect și mai bun, așa cum știu toți cei pasionați de observațiile astronomice, este preferabil să te îndepărtezi de oraș, în natură, unde nu există iluminat artificial.

Astronomii recomandă, de asemenea, să privești spre cerul din vest și dreapta lui Orion — acolo va străluci puternic Jupiter, adăugând un plus de spectaculozitate meteoriților de toamnă.

Articolul precedentConsiliul Superior al Procurorilor: Noi procurori desemnați pentru procuraturile teritoriale, inclusiv la Soroca
Articolul următorHoroscopul zilei de sâmbătă, 19 octombrie 2024: Scorpionii pe val, Pești în dificultate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.