Pisica ta are probleme de sănătate dacă doarme așa. Semnele la care toți stăpânii de feline trebuie să fie atenți

0
210

Pisicile sunt renumite pentru dragostea pe care o manifestă pentru somn. O felină care doarme este de-a dreptul adorabilă, însă modul în care o face uneori ar putea indica o posibilă problemă. Așadar, este important ca stăpânii să înțeleagă pozițiile comune de somn ale pisicilor atunci când acestea sunt bolnave.

Acestor patrupede curioase le place să-și îndoaie trupurile în tot felul de poziții, ceea ce uneori le poate oferi stăpânilor un indiciu despre cum se simt. De obicei, pisicile își petrec cea mai mare parte a timpului dormind. Cu toate acestea, o pisică prea obosită (letargică) ar putea să nu se simtă bine. În medie, aceste animale de companie dorm între 12 și 16 ore pe zi.

Dacă pisica ta doarme mai des sau într-o poziție neobișnuită, acest lucru ar putea indica că nu se simte bine. Prin urmare, ar trebui să monitorizezi comportamentul de somn al animalului, mai ales dacă observi și alte semne de boală sau durere.

Pisica ghemuită

Dormitul ghemuit (ca o minge) este una dintre cele mai confortabile poziții și este comun în lunile mai reci. Dar de ce dorm pisicile în această poziție? Ele pierd multă căldură prin lăbuțe și urechi. Așadar, felinele se îndoaie adesea cât mai strâns posibil și își apropie urechile și labele de corp pentru a-și păstra căldura.

Cu toate acestea, ar putea fi și un semn că temperatura corpului pisicii tale a scăzut sub limita normală, ceea ce ar putea duce la hipotermie. Dacă crezi că s-a întâmplat acest lucru, încearcă să-i muți patul într-o zonă mai caldă. Temperatura ideală a camerei pentru pisici depinde de rasa lor specifică (de exemplu, părul lung sau scurt), vârsta, mărimea și starea de sănătate a animalului.

Dacă pisicile au dureri, este posibil să le găsești și ghemuite într-un spațiu mic și închis. Pe măsură ce se simt mai în siguranță în spațiile mici, ele se ascund adesea în așteptarea ca durerea să treacă.

Pisica doarme pe burtă

Este posibil să-ți găsești felina întinsă pe burtă, cu toate cele patru labe întinse. Această poziție adorabilă ajută la întinderea articulațiilor șoldurilor și la ușurarea tensiunii musculare. Totuși, acest mod de a dormi ar putea arăta și faptul că temperatura corpului este prea ridicată. Întinzându-se în această poziție, pisicile au cât mai mult contact cu o suprafață rece, iar astfel își pot scădea temperatura corpului.

Pentru a o ajuta puteți să o frecați ușor cu o cârpă umedă sau să o mutați într-un loc mai răcoros. În caz că nu știați, pisicile pot suferi de insolație. Iată câteva simptome:

  • respirație cu gura deschisă
  • lipsă extremă de energie (letargie)
  • vărsături
  • dificultate la deplasare.

Dormitul cu labele sub burtă

Cu siguranță, cei care au pisici au observat că acestea dorm câteodată întinse pe burtă ,cu labele și cozile ascunse sub ele. Această poziție este obișnuită pentru somnurile scurte și este de obicei un semn că pisicuța ta se odihnește confortabil. Cu toate acestea, ar putea indica și un disconfort legat de labele pisicii. Prin urmare, este recomandat să verifici lăbuțele de răni, gheare încarnate sau diferite obiecte (cioburi, așchii, semințe etc.).

Dormit plat pe spate

Dacă pisica doarme pe spate, de obicei, nu este nicio îngrijorare. De fapt, poate sugera că animalul se simte în siguranță și are încredere în tine, lăsându-și labele și burta expuse. Pe de altă parte, această poziție indica și că pisica se simte amenințată sau vulnerabilă. Întinzându-se astfel, ea are atât ghearele, cât și dinții gata să se protejeze.

Pisica doarme cu un ochi deschis

Pisicile sunt animale extrem de inteligente, iar capacitatea de a dormi cu ochii deschiși este o altă trăsătură comună la aceste animale. Atunci când doarme cu un ochi închis, pisica își odihnește o jumătate din creier, în timp ce cealaltă jumătate este pe deplin conștientă. Deși poate părea puțin ciudat, este obișnuit ca patrupedele să facă acest lucru atunci când se odihnesc.

Cu toate acestea, pisicile bolnave pot dormi în acest fel și din cauza unor problemele legate de ochi. În astfel de situații, cele mai comune semne sunt: roșeața, umflături în zona ochilor, fluide și clipirea excesivă.

Pisica doarme în poziția fătului

Și această poziție oferă pisicilor căldură, așa că s-ar putea să vă găsiți felina dormind astfel în zilele mai reci. Cu toate acestea, poate indica și faptul că pisica nu se simte bine sau este rănită. Poziția respectivă poate sugera, de asemenea, că o pisică își protejează părțile corpului care au suferit leziuni. Monitorizează cât de bine se mișcă animalul după trezire, pentru a observa dacă există disconfort sau răni.

Dormitul pe o parte

De obicei, dormitul pe o parte sugerează că pisicuța este relaxată și fericită. Este o poziție vulnerabilă și arată adesea că pisica ta are o temperatură normală a corpului. Pisicile tind să se ascundă de durere, așa că nu dorm în acest fel atunci când nu sunt bine, însă există și excepții.

Mai precis, o pisică întinsă pe o parte ar putea arăta că are dificultăți de respirație sau suferă de dureri musculare. În aceste situații, pisicile preferă poziția respectivă ca să nu exercite presiune asupra plămânilor.


Articolul precedentSuvenire Magnetice cu Cod QR de la Mihail Focșa / VIDEO
Articolul următorElevii de la liceele ”Constantin Stere” și ”Petru Rareș” au aflat despre misiunea Poliției de Frontieră / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.