Peste 10 ani, toată lumea se va pensiona la vârsta de 63 de ani

0
15

Valentina M., oraşul Soroca: “Dragă redacţie! Peste un an voi intra în categoria “persoanelor de vârsta a treia”, adică ar trebui să plec la odihna binemeritată, după cum se spunea în vremurile sovietice. Am aflat însă că bucuria ar putea să treacă în scârbă şi că să fiu pensionată mai târziu… Aş vrea să ştiu ce reforme au avut loc în sistemul de pensii şi care este formula de calculare a pensiei”.

Din partea redacţiei: Este adevărat că sistemul de pensii a fost reformat substanțial şi că vârsta de pensionare va creşte. Pentru un răspuns exhaustiv la această temă am recurs la “descifrarea” mai multor documente ce ţin de pensii şi pensionare: Legea privind reforma sistemului de pensii a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Documentul stabilește o nouă formulă de calcul a pensiilor. Astfel, plățile vor crește atât pentru cei care se vor pensiona din acest an, cât și pentru cei care au ieșit deja la pensie. De asemenea, legea prevede egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu a bărbaţilor, ceea ce înseamnă că, peste zece ani, toți cetățenii se vor pensiona la vârsta de 63 de ani. Până atunci, începând cu 1 ianuarie 2017, vârsta de pensionare va crește treptat cu 6 luni pentru femei și cu 4 luni pentru bărbați. În prezent, femeile se pensionează la vârsta de 57 de ani, iar bărbații — la 62 de ani. La fel, a fost egalat și stagiul de cotizare, care constituie 34 de ani. Legea prevede includerea în stagiul de cotizare a perioadei necontributive pentru părintele care a îngrijit un copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani, persoană care a fost rezident în învățământul postuniversitar obligatoriu și persoanele care au activat în funcţia de judecător și procuror până la 31 decembrie 2005. Totodată, cuantumul pensiei de urmaș va fi calculat în mărime de 50 la sută pentru fiecare urmaș.

Noua lege prevede recalcularea pensiilor. Mai exact, vor fi revizuite pensiile stabilite în perioada anilor 2001-2008. Astfel, pensionarii care activează vor putea solicita reexaminarea pensiei o dată la doi ani, cu condiția că pensia calculată este mai mare ca pensia aflată în plată. Singura condiție este să îndeplinească stagiul complet de cotizare, de 34 de ani.

Reforma sistemului de pensii prevede și o altă modalitate de stabilire a pensiei minime în raport cu venitul lunar minim garantat. Astfel, pensia minimă pentru lucrătorii din agricultură va fi egalată cu cea a cetățenilor angajați în economia națională.

Citește un articol despre cea mai mare și cea mai mică pensie în Republica Moldova AICI.


Articolul precedentIon Ungureanu comemorat la Soroca (FOTO)
Articolul următorProfesorii elevilor performeri premiaţi de autorităţile raionale (VIDEO)
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.