Pentru a trăi în demnitate trebuie îmbunătățit accesul la justiție

0
75

Proiecte

  Într-o societate în care justiția și egalitatea sunt pietre de temelie ale democrației, accesul la sistemul judiciar este vital pentru fiecare individ, mai ales pentru femei. În perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Asociația CRTF DACIA a derulat proiectul „Îmbunătățirea Accesului la justiție pentru a trăi în demnitate” în raionul Soroca. Această inițiativă a fost axată pe informarea, formarea și consultanța juridică a femeilor, având ca scop creșterea culturii juridice și promovarea egalității de gen în domeniul justiției.

În cadrul proiectului, peste 180 de fete și femei din raionul Soroca au participat la 15 sesiuni de informare cu tema „Accesul la justiție – bariere și soluții”. Aceste sesiuni au furnizat participanților cunoștințe esențiale despre drepturile lor și mecanismele locale de acces la justiție. Prin discuții deschise despre obstacolele administrative, instituționale și culturale, participantele au fost încurajate să identifice soluții concrete pentru problemele lor legale. De exemplu, s-a evidențiat importanța ordonanței de protecție în cazurile de violență în familie.

O altă inițiativă importantă a fost „Școala de Justiție pentru Fete și Femei”. Cu participarea a 35 de femei din comunitate și femei strămutate din Ucraina, această școală a oferit un program intensiv de formare pe parcursul a patru zile. Subiectele abordate au inclus drepturile omului, violența în familie, bullying-ul și prevenirea traficului de ființe umane. Fiecare zi a fost dedicată unui aspect specific al justiției și a oferit participanților o perspectivă cuprinzătoare asupra sistemului judiciar și a drepturilor lor.

Pe parcursul proiectului, 150 de persoane strămutate din Ucraina au beneficiat de servicii de consultanță juridică, dintre care 75% au fost femei. Această consultanță a acoperit o gamă variată de probleme legale, financiare, medicale și umanitare, oferind sprijin personalizat în funcție de nevoile individuale ale beneficiarilor.

În plus, un curs de alfabetizare digitală a fost organizat pentru a îmbunătăți competențele femeilor în utilizarea tehnologiilor digitale în scopuri juridice. Prin învățarea utilizării platformelor online pentru accesarea informațiilor legale și solicitarea asistenței juridice, participantele au obținut abilități practice pentru a-și proteja drepturile.

Proiectul „îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate” derulat de AO CRTF DACIA în perioada iulie 2023 – aprilie 2024 a reprezentat o inițiativă de succes în promovarea drepturilor femeilor și îmbunătățirea accesului acestora la justiție. Prin informare, formare și consultanță juridică personalizată, proiectul a contribuit la creșterea culturii juridice și a încrederii femeilor în sistemul judiciar. În final, este imperativ ca fiecare femeie să aibă acces la justiție și să fie protejată în fața legii, iar aceste eforturi sunt cruciale în construirea unei societăți mai juste și egalitare pentru toți membrii săi.

Acestea sunt câteva rezultate obținute de AO CRTF DAIA în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul de Drept al Avocaților (CDA), cu suportul financiar al Germaniei.

Lusina ȘESTACOV


Articolul precedentCursul Valutar pentru marți, 23 aprilie 2024: Euro și Dolarul american se depreciază cu 3 bani
Articolul următorO fereastră deschisă în lumea cunoașterii – BIBLIOTECA!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.