Pensia anticipată: cine o poate primi?

0
623
dacă în 2019 salariul de funcție a deputatului era de 13.940 de lei, atunci în 2020 este deja 18.122 de lei.

  Invitat la postul de televiziune Tvr Moldova, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătari, a vorbit și despre pensia anticipată, de care ar putea beneficia circa 4-5 mii de cetățeni.

„Pensia anticipată este un nou drept pe care, bineînţeles, nu îl facem universal, este pentru un număr restrâns de persoane, pentru patru-cinci mii de persoane pentru anul viitor este estimat, care au un stagiu foarte lung de cotizare şi care se vor putea pensiona mai devreme. Dacă vom reuşi să acumulăm mai multe încasări la bugetul asigurărilor sociale de stat atunci vom putea mări bugetul pensiilor şi din contul acestor resurse suplimentare vom putea extinde dreptul pentru pensie anticipată. De exemplu, mai multe state au deschis dreptul la pensia anticipată şi toate statele care au deschis acest drept, în ultimii ani, toate au revăzut mecanismele în timp, le-au făcut mai permisive, au introdus anumite stagii care sunt asimilate stagiului de cotizare l-au introdus ca şi eligibile pentru pensia anticipată, dar, iarăşi, vorbim de un mecanism nou care trebuie paramentrat corect şi asta foarte posibil anul viitor va necesita intervenţii din partea noastră ca să ajustăm anumiţi parametri”, a menţionat ministrul.

Conform prevederilor legale,  începând cu anul 2022, cei care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Pentru bărbaţi va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru femei – cu 3 ani. Asta înseamnă că bărbaţii, la 1 ianuarie 2022, se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile 35,6 ani. În cazul femeilor, stagiul necesar va creşte gradual până la 37 de ani în 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.