Părintele Pavel Borșevschi, notă discordantă cu adunarea protopopilor din Eparhia de Chișinău: Reacția publicată pe Facebook, după ce Episcopul Ioan Moșneguțu a anunțat că Mitropolia subordonată Moscovei nu va adera la Patriarhia Română

0
419

 Poziții diferite la Mitropolia Chișinăului și „Întregii Moldove”, după ședința consiliului eparhial extins din cuprinsul Eparhiei Chișinăului, convocată joi de Mitropolitul Vladimir, pentru a examina scrisoarea părintelui Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, prin intermediul căreia a solicitat, împreună cu un grup de preoți, aderarea acestei structuri la Patriarhia Română, scrie ziarulnational.md.

În timp ce episcopul Ioan Moșneguțu a anunțat, după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați Mitropolitului Vladimir, că „clerul și poporul rămân fideli Bisericii Ortodoxe din (R.)Moldova și lui ÎPS Vladimir” și că „nu vor fi inițiate discuții pentru aderarea la Patriarhia Română sau la alte structuri”, Borșevschi afirmă că subiectul aderării la Patriarhia Română „rămâne unul deschis”.

„În cadrul acestei adunări a fost pusă în discuție și Adresarea preoților din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, din 11 noiembrie 2023, prin care Înaltpreasfințitul Vladimir a fost rugat să inițieze procesul de aderare la Patriarhia Română. În urma discuțiilor și la îndemnul Înaltpreasfinției Sale, s-a votat în unanimitate pentru Unitatea Bisericii Ortodoxe din (R.)Moldova, subiectul aderării la Patriarhia Română rămânând unul deschis”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a bisericii conduse de Pavel Borșevschi.

Un comunicat de presă al Mitropoliei de la Chișinău, subordonate Moscovei, arată că participanții la ședința de astăzi au votat în unanimitate Adresarea Consiliului eparhial extins al Eparhiei Chişinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova către cler și popor, în contextul provocărilor actuale.

Documentul aprobat condamnă practica preoților de a adera la Mitropolia Basarabiei pe care îi amenință cu sancțiuni.


„Acuzațiile nefondate de necanonicitate și îndemnul făcut preoților și credincioșilor noștri de către Mitropolia Basarabiei de a părăsi Biserica Ortodoxă din Moldova încalcă comuniunea canonică și euharistică pe care Mitropolia Moldovei o are atât cu Patriarhia Română, cât și cu toate celelalte Biserici Ortodoxe canonice din lume. În acest sens, Vă îndemnăm pe toți, cler și popor, la păstrarea păcii și a unității creștine și la evitarea alunecării în tot felul de dezbinări, schisme și conflicte, alimentate politic. Fraților clerici, să chibzuim profund şi fără grabă! Această practică neîntemeiată şi defectuoasă de a părăsi samavolnic jurisdicția eclezială şi de a adera la alte entități religioase, fără carte canonică din partea ierarhului, va fi sancționată în strictă conformitate cu Dreptul Canonic – caterisire. Acest canon funcționează în toate Bisericile Ortodoxe canonice din lume”, se arată în adresarea votată astăzi, inclusiv de Pavel Borșevschi, la ședința consiliului eparhial extins din cuprinsul Eparhiei Chișinăului.

Pavel Borșevschi nu a răspuns la apelurile redacției Ziarului NAȚIONAL pentru a comenta decizia luată la adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați Mitropolitului Vladimir.

Menționăm că solicitarea părintelui Pavel Boșevschi se referea la aderarea in corpore a Mitropoliei Chișinăului și „Întregii Moldove” la Patriarhia Română, cu ÎPS Vladimir în frunte, iar reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au acuzat un plan subversiv al serviciilor secrete rusești împotriva Patriarhiei de la București.

FOTO: mitropolia.md


Articolul precedentMitropolia Moldovei a respins propunerea de aderare la Patriarhia Română
Articolul următorSeminar artistic-muzicologic. „De ce și cum se compune muzica?” / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.