Părinte de profesie. Cum asistența parentală profesională schimbă viața copiilor cu dizabilități

0
52

În anul 2022, peste 3248 de copii din Republica Moldova au rămas fără ocrotire părintească, iar peste 100 dintre aceștia au o dizabilitate. 300 dintre acești copii au fost luați de la părinți, pentru că exista un pericol pentru viața și sănătatea lor.

În acest context, asistența parentală profesionistă (APP) oferă copiilor rămași fără ocrotire părintească, posibilitatea de a avea parte de îngrijire în mediul familial. Pentru a afla ce presupune asistența parentală, dar și cum schimbă viața copiilor cu necesități speciale, am discutat cu Rodica și Mihai Musteață, asistenți parentali profesioniști de opt ani.

„Noi nu alegem copiii
Rodica și Mihai Musteață locuiesc în Drochia. Când cei doi copii ai cuplului au întemeiat propriile familii și au plecat peste hotare, Rodica și Mihai au înțeles că vor să ofere dragostea lor părintească și altor copii. Așa au decis să devină asistenți parentali profesioniști.

Asistentul parental profesionist (APP) este persoana care oferă îngrijire temporară în familia sa unui copil aflat în situație de risc. El încurajează și asigură păstrarea relațiilor copilului cu părinții săi, dacă acest lucru este posibil.

Rodica și Mihai au devenit asistenți parentali profesioniști în 2015. Atunci în familia lor au apărut trei copii, ai căror părinți biologici au refuzat sau nu au putut avea grijă de ei. Pe frații Vera și Mișa, Rodica i-a luat din Centrul de plasament pentru copii de la Bălți. Pe atunci Vera avea doar trei ani, iar Mișa un an jumătate.

Apoi, în familia Musteață a apărut Alexandra, care avea doar doi ani jumătate. „La început, nu am știut că copiii au o dizabilitate, dar asta nu a fost niciodată o problemă pentru noi”, povestește Rodica. Mișa a fost diagnosticat cu rahitism în primii ani de viață, iar mai târziu a obținut un grad de dizabilitate. Alexandra are deficiențe de auz. Fetița aude doar cu o singură ureche, mai puțin de 60%.

„Noi ne-am înțeles cu soțul că nu alegem copiii. Noi ne-am asumat să luăm în familie copii care au nevoie de mai multă grijă și pentru a-i învăța să se integreze în societate”, spune Rodica Musteață. Peste șase ani, cuplul a decis să-i adopte pe cei trei copii, care au devenit pe deplin membri ai familiei Musteață.

citiți articolul integral: moldova.org
Articolul precedentPeste 28.000 de vizitatori au pășit pragul Cetății Soroca timp de patru luni de la redeschidere
Articolul următorCuvinte din limba română de care habar nu aveai că există. Nu le-ai mai auzit până acum, ce înseamnă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.