OFICIAL: Nu mai sunt bani pentru reparația sectorului de drum Şolcani — Arioneşti

0
1088

Deși de vreo patru ani se tot promite reparația sectorului de drum Șolcani – Arionești, parte componentă a drumului republican R14 „R6 — Codrul Nou — Soroca — Unguri — frontiera cu Ucraina”, lucrările se amână și de această dată. Anul trecut Administrația de Stat a Drumurilor ne informa că este planificată o nouă licitație pentru 2020 „conform planului de achiziţii”, dar banii necesari nu mai sunt.

În luna mai 2016 se anunța cu mare tam-tam că a fost semnat contractul pentru reabilitarea drumului dintre Șolcani și Arionești cu consorțiul „Serenissima Construzioni S.P.A. – PST Group”. Dar n-a fost să fie și peste doi ani contractul a fost reziliat, iar oamenii au rămas tot cu drumul nereparat. 

Vara este pe sfârșite, dar responsabilii tac. Așa că am trimis o nouă solicitare în adresa Administrației de Stat a Drumurilor pentru a afla când va avea loc o altă licitație și când vor începe lucrările. Astfel am aflat că banii preconizați nu mai sunt disponibili și iarăși se caută finanțare.

„Reabilitarea drumurilor R14 „R6 — Codrul Nou — Soroca — Unguri – Frontiera cu Ucraina”, km 92,62 — 123,62 si R34 „Hincesti — Leova — Cahul” km 0,00 — 83,00 au fost finanțate de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare din aceeași tranșă a împrumutului Nr. 45094 din data de 28.06.2013. Conform planului de achizitii, licitatia pentru reabilitarea drumului menționat mai sus trebuia să aibă loc în decursul anului 2020, după finalizarea procesului de achiziții a contractului de reabilitare a drumului R34 „Hincesti — Leova — Cahul”, lucru agreat cu Instituțiile Financiare Internaționale.

În urma relicitării contractului pentru reabilitarea drumului R 34 „Hincesti —
Leova — Cahul”, km 0,00 — 83,00, reabilitarea drumului R14 a rămas fără acoperire
financiară, astfel, pentru relicitarea contractului de reabilitare a drumului R14 „R6 —
Codrul Nou — Soroca — Unguri — Frontiera cu Ucraina”, km 92,62 — 123,62 urmează
de a identifica sursele financiare adiționale.

Până la selectarea prin licitație a altui antreprenor cu care va fi semnat un nou
contract, S.A. „Drumuri Soroca” vor executa lucrări de întreținere periodică pentru
asigurarea continuității traficului rutier” se spune în răspunsul Administrației de Stat a Drumurilor.

Anterior, după ce „Observatorul de Nord” a publicat anterior un articol despre faptul că tronsonul Soroca-Otaci nu se regăsește pe lista drumurilor care vor fi reabilitate și modernizate în anul 2020 cititorii au distribuit și comentate activ acest articol. Printre cei care s-au dat cu părerea a fost și Ion Chicu, Prim-ministrul Republicii Moldova, acesta a comentat de pe contul său personal de Facebook, și a venit cu o precizare la subiect.

„Acest drum este inclus în program. Concursul va fi anunțat pe parcursul lunii februarie. Este din finanțare străină și procedurile durează un pic mai mult. Sperăm să reușim să începem lucrările pe parcursul verii. Depinde care companie internațională va câștiga concursul și cât de repede își vor aduce aici tehnica de construcție.”

Dar, de la vorbe la fapte drumul este lung…, și rău.

Articolul precedent+406 cazuri noi de COVID-19 în republică: Din fericire Soroca este astăzi printre codași
Articolul următorDacă nu ai rude de gradul I în România, mai bine stai acasă!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.