O distincţie regală a ajuns în comuna Regina Maria

0
88

O distincţie regală, Crucea Casei Regale a României a fost oferită comunei Regina Maria, în cadrul evenimentelor desfăşurate la Castelul Peleş (Sinaia, România), cu prilejul sărbătoririi Majestății Sale Regelui Mihai I al României.

Pe 25 octombrie 2015, Majestatea Sa a împlinit vârsta de 94 de ani. În ajun, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au găzduit, la Castelul Peleș, câteva evenimente.

Astfel, joi, 22 octombrie, în Holul de Onoare a palatului Peleş, a avut loc ceremonia de decorări regale. Majestatea Sa Regele, prin Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare, a distins nouăsprezece personalități și instituții, oferind Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Crucea Casei Regale a României, precum și Ordinul Coroana României.

DSC_0530-OdN-261015

Una dintre înaltele distincţii – Crucea Casei Regale a României, a fost oferită comunei Regina Maria din raionul Soroca, prima entitate administrativ-teritorială a Republicii Moldova care poartă nume regal.

Pentru oferirea distincţiei regale, a fost invitat la eveniment, domnul Oleg Nastas, ex primar al comunei şi familia sa. De menţionat că, în timpul mandatului lui Oleg Nastas, între comuna Regina Maria şi familia regală a început o frumoasă relaţie de colaborare, pe parcursul cărei comuna a fost vizitată de doi membri ai familiei regale: Alteţa sa, Principele Radu (octombrie 2013) şi nepotul regelui Mihai I, Nicolae (februarie 2015). La rândul lor, autorităţile locale şi unii locuitori ai comunei au fost invitaţi la evenimente organizate de Casa Regală.

La 22 octombrie, Principesa Moștenitoare, a înmânat, în numele Majestății Sale, Crucea Casei Regale a României comunei Regina Maria, în persoana lui Oleg Nastas.

Pentru exemplul patriotic şi istoric pe care locuitorii acestei comune l-au dat, alegând să se întoarcă la identitatea lor interbelică reluând numele Reginei României Mari. Pentru ca în aceste vremuri de tumult social, aleg să păstreze viu exemplul strălucit de dedicaţie şi iubire de ţară al Reginei Maria şi se străduie, în ciuda greutăţilor materiale ca, prin cultură şi educaţie, să ofere un viitor mai bun generaţiilor ce vor urma” se menţionează în brevetul care însoţeşte distincţia, semnat de Majestatea Sa, Regele Mihai I.

Localitatea soroceană a fost botezată în numele Reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul acordat. Aflând despre greutăţile ţăranilor de pe aceste locuri, Regina Maria le-a trimis un ajutor în formă de lemn din munţii Carpaţi, utilizat la construcţia caselor. În perioada sovietică, satul a purtat un alt nume – Kotovsc. Dar de mai bine de două decenii, localitatea a revenit la numele istoric.

DSC_0578-OdN-261015La rândul său, Oleg Nastas a ţinut un discurs de mulţumire în faţa Alteţelor Lor Regale, Principesa Margareta şi Principele Radu. “Această distincţie este o deosebită onoare şi o mare mândrie pentru comuna noastră. Ne bucurăm mult de legătura frumoasă dintre localitate şi familia regală“ a menţionat domnul Nastas. Ulterior, familia Nastas va transmite înalta distincţie comunei.

După ceremonia de decorare, Corul Regal a susținut un concert, dedicat zilei de naștere a Regelui.

La evenimentele din 22 octombrie, au luat parte personalități din domeniul științei, artei, educației, din viața politică și din lumea presei din România și din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.