O delegație de elevi și profesori din Buzău, în vizită la Vărăncău (FOTO)

0
89

În ajunul marcării a 99 de ani de la Marea Unire, o delegație a Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău, România, au vizitat ieri Gimnaziul din satul Vărăncău. Gazdele au întâmpinat oaspeții de peste Prut cu pâine și cu sare și au susținut un concert dedicat dragostei față de neam și istorie.

Elevii buzoieni au mers în fiecare clasă și au oferit copiilor daruri și câte o îmbrățișare caldă, amintindu-le că cei aflați de pe ambele maluri ale Prutului sunt „frați”. De asemenea, ei au venit cu o donație generoasă pentru școală, care a constat din cărți, echipament tehnic și alte cadouri simbolice. “Suntem bucuroși și mulțumim colegilor români, de faptul că au stârnit atâtea zîmbete pe fețele copiilor. Donația este binevenită, mai mult decât atât, unii copii au beneficiat și de colete speciale, pentru întreaga familie”, a remarcat directoarea Gimnaziului din Vărăncău, Ala Tașnic.

Actul de binefacere a fost posibil, grație proiectului “Fratele meu de peste Prut”, inițiat de către profesoara de istorie a Colegiului Național din Buzău, Elena Nastosoiu. “Proiectul este atât unul de voluntariat, în care peste 500 de copii ai liceului au lucrat în echipă pentru a strânge o donație de carte pentru școala din Vărăncău, dar și de suflet. Au fost colectate peste 2000 de cărți, precum și au fost făcute cadou 150 de cutii. Mesajul proiectului, pe care urmează să îl continuăm, ține de identitatea noastră, și anume iubirea față de neam”, a declarat coordonatoarea proiectului.

Totodată, elevii din Buzău au rămas încântați de ospitalitatea și bunăvoința oamenilor din Soroca. “Învățând la istorie despre trecutul nostru comun, eram foarte curios să ajung la Soroca și să văd cum arată acest loc. Dar mai ales, dacă seamănă cu România. Cred în frăția dintre noi și îmi place foarte mult modul folcloric și pitoresc de a fi al celor de aici”, spune Dinu Petruț, elev al Colegiului Național “Bogdan petriceicu Hașdeu”.

“În Basarabia am fost și anterior, cu părinții. Avem prieteni aici și suntem primiți exact ca acasă”, zice Maria Palade, elevă.

Conform programului, la 30 noiembrie, delegația din Buzău, alături de elevii Liceul Teoretic “Ion Creangă” urmează să desfășoare Conferința cu tematica “Marea Unire, oamneni și fapte”, în incinta liceului. In cadrul acesteia, mai mulți elevi activi vor fi premiați cu diplome și premii bănești.

“Este a doua oară când vin în Soroca. Aici oamenii sunt foarte sinceri și autentici. Este îmbucurător faptul că proiectul reușete să mobilizeze mulți elevi, profesori, părinți și întreaga comunitate. Astfel, oamenii se strâng în jurul unor valori, unui ideal, cel al Unirii”, afirmă Alexandru Draghici, fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor din Buzău.

Delegația din România va participa și la evenimentele dedicate Marii Uniri din 1918, care se vor desfășura la 1 ianuarie la Soroca.


Articolul precedentCum ne dăm seama dacă unioniștii de azi nu sunt manipulați împotriva unionismului?
Articolul următorCitește mâine în ziarul “OBSERVATORUL DE NORD”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.