Nu ai poliță de asigurare medicală? Atunci riști o amendă!

0
171

  Persoanele care nu și-au plătit individual polița de asigurare până la data de 31 martie, vor fi nevoiți să achite prima în sumă fixă în mărime integrală, precum şi penalităţi de 0,1% din suma primei pentru fiecare zi de întârziere, atenționează Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), care a venit cu o serie de precizări în legătură cu prevederile legale de achitare asigurărilor pentru cetățenii neangajați în câmpul muncii.

Astfel, persoanele fizice neangajate, cetățeni ai Republicii Moldova, printre care proprietarii de teren agricol, fondatorii de întreprindere individuală (inclusiv gospodărie ţărănească), titularii de patentă, arendașii, arendatorii etc., sunt obligate să se asigure în mod individual, achitând prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în termenul prevăzut de legislație, adică în primele trei luni ale anului de gestiune. Pentru facilitarea încadrării în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM), persoanele sus-menţionate beneficiază până pe 31 martie de reduceri de 50%, 60% şi 75% din valoarea primei de asigurare în sumă fixă. După data de 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în mod individual în termenul stabilit de legislaţie achită prima în sumă fixă în mărime integrală, care pentru anul 2020 constituie 4.056 de lei, precum şi penalităţi de 0,1% din suma primei pentru fiecare zi de întârziere (art. 30, Legea nr. 1593/2002).

 Anual, CNAM înștiințează prin scrisori categoriile de plătitori menționați mai sus dacă nu s-au asigurat, termenul de prescripţie extinctivă pentru stingerea primelor de asigurare medicală obligatorie, a penalităţilor aferente acestora fiind de trei ani. De asemenea, prin intermediul agențiilor sale teritoriale, CNAM ţine evidenţa corectitudinii virării în termen la contul companiei a primelor de asigurare în sumă fixă, precum şi a modului de aplicare a penalităților și sancţiunilor contravenţionale, în conformitate cu prevederile Codului contravenţional.

 Pentru identificarea persoanelor obligate să se asigure în mod individual care nu au achitat prima AOAM în sumă fixă, CNAM utilizează datele furnizate de către instituțiile responsabile de evidența informației ce vizează categoriile de persoane indicate în anexa nr.2 la Legea nr.1593/2002.

 În cazul fondatorilor de gospodărie țărănească, proprietarilor de teren agricol, persoanelor fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă, informația respectivă este furnizată de către autoritățile administrației publice locale.

 CNAM îndeamnă cetăţenii care au întrebări legate de achitarea primei AOAM în sumă fixă să apeleze Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil) sau să solicite informaţii prin e-mail – suport@cnam.gov.md. Reprezentanţii CNAM vă stau la dispoziţie zilnic, între orele 8:00-17:00, oferindu-vă sprijin informaţional.

Articolul precedentNasul – principala „poartă” de pătrundere a virusului
Articolul următorDe ce primăria Soroca se teme de transparență în organizarea concursurilor pentru funcția de director a grădinițelor din municipiu?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.