Nunta anului la Vasilcău
Recent, la Vasilcău a avut loc un eveniment care a „zguduit” toată comunitatea și care a făcut să „huiască” tot satul, la propriu și la figurat. Nadejda (Slivinschi, după numele de fată) și Vasile Ceban au sărbătorit cea de-a 50 aniversare de când și-au pus pirostriile și au creat o familie de gospodari cu care se mândrește tot neamul. Or, în aceste vremuri nu sunt prea multe cuplurile care se încumetă să facă Nunta de Aur. Nu este și cazul acestui frumos cuplu, iar mireasa nu s-a lăsat mult rugată pentru a ne acorda un expres-interviu…
- Doamnă Nadejda, de la început vreau să vă felicit cu acest frumos eveniment și să vă asigur de tot respectul și admirația cititorilor noștri… Vă mai amintiți ziua când ați spus „DA”, în fața altarului și v-ați schimbat numele din Slivinschi în Ceban?
- Mulțumesc pentru felicitare. Cum să nu țin minte acea zi de 17 iunie 1973, când am lăsat, fiecare din noi, treburile pentru o zi și am făcut o nuntă care, vă dați bine seama, nu a fost una din cele memorabile pentru toți. Cu excepția noastră, a miresei Nadejda, a mirelui Vasile și a rudelor apropiate nu cred că evenimentul a fost unul de răsunet, lucru care nu se poate spune despre Nunta de Aur, care chiar a fost ceva inedit pentru satul nostru.
- Apropo, ați avut mulți invitați la Nunta de Aur?
- Nu știu dacă au fost mulți sau puțini, dar 30 de perechi ne-au onorat cu prezența. Ba mai mult, și până în prezent ne mai trec pragul rude și cunoscuți care, în ziua respectivă, nu au avut posibilitatea să fie alături de noi. Le mulțumesc, și pe această cale, pentru atenție și pentru respectul care ni l-au arătat.
- Proveniți din familii simple și mi-ați spus acest lucru cu mândrie, de parcă a veni dintr-o familie mai „compusă” ar fi ceva rău.
- Nu am zis eu că este rău să provii dintr-o familie mai înstărită, dar eu am în vedere cazul nostru. La ziua nunții Vasile lucra șofer în colhoz, iar eu munceam la tutun, prin asta am exprimat eu simplitatea noastră.
- Și de ce Vasile, dar nu alt tânăr din sat?
- Fiindcă era foarte chipeș, cumsecade, grijuliu, adevărat gospodar, foarte atent în relațiile cu mine. De altfel, așa a rămas și până în prezent.
- În acești ani ați devenit mai bogați/înstăriți sau tot la categoria „simpli” ați rămas?
- Cu siguranță suntem astăzi foarte bogați și înstăriți și când zic aceasta îi am în vedere pe copii noștri, care sunt lumina ochilor noștri și averea noastră cea mai de preț.
- Povestiți despre copii Dumneavoastră…
- Sunt trei la număr – feciorul Veaceslav și fiicele Svetlana și Elena, dar, în realitate, sunt chiar șase. Or, nora Ana din Rublenița, ginerii Veaceslav din Trifăuți și Viorel din satul Bocșa, raionul Fălești (care alături de fiică locuiește alături de noi, în casa părintească) sunt la fel copii noștri, pe care îi iubim și cu care ne mândrim în egală măsură. Precum îi iubim și pe cei cinci nepoți frumoși și cuminți. – Daniela, Gicu, Daniel, Vladimir și Ilinca.
- Nunta de Aur a păstrat și tradițiile unei nunți moldovenești autentice?
- În mare măsură – da, excepție făcând unele obiceiuri care țin de circumstanțe care ne depășesc posibilitățile. Să zicem, nu au fost la nuntă nașii, fiindcă ei care ne-au ținut cununia, Casian și Nina Ceban, nu mai sunt în viață – Dumnezeu să-i ierte. În schimb eu, mireasa, am fost dusă cu roaba de la masă până la icoană și înapoi. Ce să mai zic – a fost veselie mare și dacă am fost în stare să aducem un pic de frumusețe în aceste vremuri mă bucur foarte tare.
- Ce cadouri ați primit?
- Din partea copiilor tata a primit un telefon mobil, iar eu – un lănțișor de aur.
- Și plicuri doldora de bani, din partea nuntașilor?
- Au fost și plicuri, și cadouri – ca la nuntă.
- Cine a numărat banii din plicuri?
- Mireasa, bineînțeles, dar nu o să vă spun câți bani au fost. Este un secret al nostru. Pot spune doar că am rămas mulțumiți și fericiți, iar aceste sentimente sper să bântuie cât mai multă vreme.
- Și ultima întrebare: ce planuri aveți pentru următorii 50 de ani?
- Doar planuri frumoase. Să fim sănătoși, să ne putem ajuta copii, nepoții și strănepoții și pe toată lumea din jur. Nimic imposibil, după cum vedeți.
- Așa este și așa să fie! Doamne ajută!