Mierea unește apicultorii din România și Moldova (FOTO)

0
48

O echipă de 16 apicultori din nordul Republicii Moldova, inclusiv soroceni,  au participat în perioada 27 iunie – 1 iulie la o vizită de studiu în România organizată în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională implementat de ADR Nord.

Apicultorii din Republica Moldova au vizitat localitățile Iași, Vaslui, Focșani și Râmnicu Sărat. Cu acest prilej, producătorii de miere din stânga Prutului au avut ocazia să studieze experiența românească în domeniul apiculturii.

La Iași, apicultorii moldoveni s-au interesat de aspecte ce țin de reproducerea albinelor, comerțul mierii, utilajul apicol, medicamentele și hrana pentru albine, veterinăria apicolă. În județul Iași, apicultorii au vizitat, de asemenea, Asociația Apicultorilor Profesioniști „Albina Râmniceană” și Centrul de procesare a mierii de albini din comuna Bârnova, SRL „Apivet” din comuna Miroslava.

Şi la Vaslui, apicultorii din nordul ţării s-au întâlnit cu apicultorii locali. Prisăcarii moldoveni au mai studiat experienţa apicultorilor din Focșani, Râmnicu Sărat.

„Principalele activităţi din cadrul proiectului vizează instruirea apicultorilor din nordul Republicii Moldova, precum şi reabilitarea unei clădiri din raionul Edineţ, unde va fi instalată o linie tehnologică de procesare a mierii de albine. Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din nordul Moldovei prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali”, susține şeful Secţiei managementul proiectelor, Constantin Bândiu, care a însoţit grupul de apicultori din ţara noastră.

Ion Spătaru a rămas impresionat de activitatea Asociațiilor ale apicultorilor din România, care sunt susținute de autoritățile publice și care le apără interesele. Prin intermediul acestora, apicultorii români au posibilitatea să solicite finanțări din fonduri europene, ceea ce este mai puțin dezvoltat în Republica Moldova. “La noi asociația nu este atât de activă și nu are o influență atât de mare. Apicultorii din România, începând cu anul 2007, s-au bucurat  de o dezvoltare înaltă a ramurei, au primit finanțări din fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea apiculturii. Majoritatea apicultorilor vizitați au stupi noi, unde unui proprietar îi revine câte 200-450 de familii de albine. Cei care au peste 200 de familii pot accesa la fonduri europene. În centrele județene sunt centre bine amenajate, cu tot utilajul necesar pentru apicultori”, ne spune despre impresiile sale, Ion Spătaru, care pe lângă această îndeletnicire, activează în calitate de consilier în cadrul Consiliului raional Soroca.

Proiectul-pilot prevede crearea unui centru apicol în orașul Cupcini, raionul Edineț.

Valoarea totală a proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, lansat în iunie 2015, se cifrează la 157,382 de euro, oferiți de Guvernul României prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare. Proiectul-pilot este implementat de ADR Nord în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul Raional Edineț.

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.


Articolul precedentCondiții mai bune la Spitalul raional Soroca
Articolul următorVlăduț pleacă în Turcia pentru tratament

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.