Lucrătorul social – ajutorul și prietenul persoanelor solitare

0
123

La 16 septembrie, este marcată Ziua lucrătorului din sfera protecţiei sociale a populaţiei. Serviciile sociale s-au dezvoltat mult în ultimii ani, unul dintre cele mai vechi și mai solicitate fiind Serviciul îngrijire la domiciliu.

Lucrătorul social care prestează aceste servicii nemijlocit beneficiarilor este sprijinul lor. Mai mult, el devine în timp un om foarte apropiat pentru aceștia, or beneficiarii sunt persoane cu vârsta înaintată, solitare sau persoane cu dezabilități care nu au pe nimeni ca să le poarte de grijă. În satul Racovăț, cu o populație de 3620 locuitori, spre exemplu, 33 de persoane beneficiază de serviciul menționat. Aceștia sunt în grija celor trei lucrători sociali, ghidați de asistentul social comunitar.

Mătușa Melania, primind mierea pe care o aștepta

Eugenia Braniște și soțul ei sunt trecuți de 70 de ani și nu au copii. Bătrânețile sunt grele, femeia iese din casă foarte rar și greu, așa că lucrătoarea socială în grija cărei se află este de mare ajutor. “Eu nu pot deloc, iar moșneagu’ umblă încetișor, că îl doare piciorul. Tare ne este bine cu fetele acestea. Raia și perdelele mi le spală, cară multă apă la noi, pe la farmacie, la magazin, cu facturile fuge repede. Vine și când nu este ziua pe grafic”, spune beneficiara. Raisa Mitrofan este una dintre cei trei lucrători sociali din sat. Ea are în grija sa zece beneficiari. “În dependență de starea sănătății beneficiarului, vin de două sau trei ori pe săptămână. Dacă are vreo rugăminte, pot veni și suplimentar. În calitate de lucrător social am grijă să înscriu beneficiarul la medic sau să solicit medicul acasă, să-i procur medicamente, să-i  achit facturile, ajut și la perfectarea actelor pentru ajutorul oferit în perioada rece etc. De asemenea le fac cumpărături, ajut la treburile gospodărești etc.”, povestește femeia din activitatea sa profesională. Vizita și un cuvânt bun sunt la fel de apreciate precum ajutorul oferit de lucrătorul social, susține doamna Mitrofan. Melania Mânzat, o altă beneficiară, confirmă: “Nu am pe nimeni, nici soră, nici frate, au murit toți. Copii nu am. Nimeni nu vine, decât lucrătorul social și sunt foarte mulțumită. Când e ziua ei să vină aștept cu nerăbdare. Îmi aduce apă, mai culege niște pătlăgele, mă ajută prin casă și mai schimbăm câte o vorbă. Tare mă ajută”.

Potrivit DASPF, Serviciului îngrijire la domiciliu există din 1989.

Larisa Lița, șefa Serviciului îngrijire la domiciliu, DASPF: ”Serviciul de îngrijire la domiciliu, de care beneficiază 900 de persoane în raionul Soroca, este cel mai vechi și mai voluminos serviciu social, după numărul de beneficiari și de angajați.


Articolul precedentVictorie de moral a sorocenilor
Articolul următorFestivalul Mărului: Alaiul (VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.