Locuitorii satului Niorcani, în aşteptare…

0
130

În această vară Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor anunţa despre începerea reparaţiei tronsonului de drum Şolcani-Arioneşti. Împrumutul de 17,9 milioane de euro este oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare. În urma unui concurs a fost selectată pentru realizarea lucrărilor compania italiană “Serenissima Costruzioni”.

Deocamdată pe acest traseu pot fi văzuţi inginerii proiectanţi care măsoară şi fac însemnări pe drumuri, iar localnicii din satele pe unde trece şoseaua aşteaptă cu nerăbdare începerea lucrărilor. Printre aceştia sunt şi sătenii din Niorcani. De obicei, înainte de alegeri acestora li se promit multe, inclusiv că vor avea drumuri bune, dar în realitate situaţia nu se schimbă spre bine. “Noi plătim în fiecare an o mie şi ceva de lei impozite pentru maşină, dar drumurile oricum sunt rele, ne zice Svetlana Halupneac. Până la cercul de la Şolcani traseul este bun, dar mai departe drumurile sunt din ce în ce mai rele. Se spunea că şi la noi va fi la fel, dar totul stă sub semnul întrebării. Am vrea ca satul nostru să se dezvolte şi să aibă drumul central ca la Rubleniţa, ar fi mult mai frumos aşa”, crede femeia. Şi dacă traseul naţional care trece prin sat are şansa să fie reparat în curând, atunci drumurile din localitate au de aşteptat mult şi bine. Drumurile de ţară din interiorul satului nu sunt acoperite nici măcar cu prundiş, aşa că sunt tocmai bune pentru… căruţe. “Tare rele drumuri mai avem, numai cu calul şi căruţa poţi merge pe ele. Dar şoferii plătesc un pumn de bani şi fărâmă maşinile pe drumurile noastre. Aşteptăm să ne repare drumurile măcar când pot ei, dacă nu-i când vrem noi”, zice Simion Suveică.

ANUNȚ

La 25 noiembrie, ziarul „Observatorul de Nord” organizează în parteneriat cu Consiliul raional Soroca o consultare publică pentru a discuta despre prevederile proiectului bugetului pentru 2017 în domeniul reparaţiei, modernizării şi întreţinerii drumurilor raionale. La eveniment sunt invitaţi primarii, consilierii şi toţi cei cărora le pasă de soarta drumurilor. Întrunirea va avea loc în sala de protocol a Consiliului raional Soroca, la ora 10:00.

Primarul comunei Tătărăuca Veche, din care face parte şi Niorcani, ne-a informat că în sat au fost aduse anterior câteva maşini cu prundiş şi moloz, dar în lipsa canalelor de scurgere a apei acestea au fost spălate de ploi. “Cât priveşte drumurile locale, eu sunt în opoziţie, şi fiindcă s-au alocat surse financiare pentru partidele care erau la guvernare au avut de câştigat doar acele primării, afirmă Liviu Raischi. Noi niciodată cu bugetul primăriei, care este de un milion şi două sute cincizeci de mii de lei, nu vom putea întreţine atâţia kilometri de drumuri pentru toate cele şase sate ale comunei”.

Totodată, primarul se bucură de faptul că va fi reparată integral şoseaua ce leagă Soroca de Arioneşti, mai ales că va fi mai uşor de ajuns în cele şase sate ale comunei. “Reparaţia capitală a traseului din satul Niorcani nu s-a făcut foarte demult, dar reperaţii curente se înfăptuiesc cam o dată la doi ani. Ultima dată s-au făcut acum un an şi jumătate, când au fost plombate găurile. Să ştiţi că dacă nu vor fi investiţii din exterior ca noi să le putem face un viitor mai bun locuitorilor satelor, din bugetul primăriei este slabă nădejde. Poate să ne salveze doar reforma administrativ-teritorială, atunci am putea repara într-un an drumurile într-un sat, apoi în alt an în alt sat şi tot aşa”, spune Liviu Raischi.

liviu-raischiLiviu Raischi, primarul comunei Tătărăuca Veche: “Ne gândeam să facem la Niorcani în cadrul unui proiect al IFAD-ului un drum de acces spre agenţii economici care dispun de depozite, plantaţii şi terenuri arabile. Dar criza este mare şi pentru agenţii economici şi ei ne-au argumentat că nu vor putea să acumuleze contribuţia de 15 la sută cât este necesar pentru a repara aceste porţiuni. Aşa că ideea a eşuat.”

Deşi se zvoneşte că lucrările de reparaţie a traseului vor începe la primăvară, deocamdată acest lucru nu a fost anunţat oficial. Iar sătenii aşteaptă să vină cât mai repede “primăvara” şi pe drumurile lor. Nici la Consiliul raional Soroca nu se ştie sigur când va fi adusă tehnica, iar muncitorii (printre care vor fi şi mulţi localnici — n.a.) vor purcede la lucru. “Noi avem un deficit de comunicare în această privinţă şi consider că administraţia publică locală ar merita mai multă informaţie referitor la ceea ce se întâmplă, cum se întâmplă şi când se va întâmpla. Informaţii oficiale noi nu avem şi nimeni nu ne înştiinţează nimic absolut, avem doar informaţia de la nivel de piaţă şi asta e tot”, declară Mihai Mâţu, preşedintele raionului Soroca.

drum-visoca-niorcani
Drumul Visoca – Niorcani

Între timp am trimis o solicitare oficială pe adresa Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, iar când avem un răspuns vom reveni la subiect.

logo_rubricaAceastă rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului logo_amb_finlandeiși nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.

Articolul precedentŞniţel de pasăre
Articolul următorParcul Cetății va fi irigat din primăvară
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.