La un an de la începutul războiului, China a făcut publică poziţia sa cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene

0
138

   Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului.

“Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei “soluţii paşnice”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

“Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, se arată în document, potrivit Reuters.

Intitulat “Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

China încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare. “Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare”, se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor. “Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile”.

Acest război este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice şi economice puternice cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Statele Unite.

China s-a declarat marţi “foarte îngrijorată” de conflictul care “se intensifică şi chiar scapă de sub control”. Oficial neutră, China face apel la respectarea suveranităţii statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând în acelaşi timp comunitatea internaţională să ţină cont de preocupările de securitate ale Moscovei. Însă presiunea occidentală creşte asupra Beijingului, care nu a susţinut, dar nici nu a criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, exprimându-şi în acelaşi timp în mod repetat sprijinul pentru Rusia în faţa sancţiunilor occidentale.

În ultimele zile, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei, acuzaţii negate cu fermitate de Beijing.

Miercuri, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt şi directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din l Comitetul Central al PCC, Wang Yi, s-a deplasat la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi cu preşedintele Putin. La finalul vizitei, Moscova a spus că Wang a prezentat abordarea Chinei în vederea unei “soluţii politice” pentru conflict.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei. “Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi”, a spus Zelenski. “Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv”, a estimat liderul ucrainean, subliniind însă că nu cunoaşte conţinutul documentului chinez şi că, prin urmare, este “prea devreme pentru a-l evalua”. (SURSA: moldpres.md)


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentDrepturile omului, blamate de preoți prin invocarea păcatului
Articolul următorKremlinul nu crede lacrimilor — aceasta nu mai este o figură de stil, dar o certitudine
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.